OTTOWA - De groei van de wereldeconomie blijkt na de aanslagen in de VS op 11 september zwakker te zijn, dan aanvankelijk werd aangenomen. In de Euro-zone komt de groei in 2002 uit op 1,3 procent, aldus het IMF. Eerder verwachtte het IMF nog een groeicijfer van 2,2 procent.
Het IMF presenteerde de cijfers zaterdag in het Canadese Ottawa. Eerder deze week liet de financiële instelling al weten dat de wereldeconomie volgend jaar met 2,4 procent zal groeien, in plaats van de verwachte 3,5 procent.

De Verenigde Staten zelf worden ook zwaar getroffen door een recessie. De Amerikaanse economie groeit dit jaar nog met 1,1 procent, en slechts met 0,7 procent in 2002. De Amerikaanse minister van Financiën O'Neill liet zaterdag in Ottawa weten dat hij het niet eens is met de prognoses. Volgens hem staat de Amerikaanse economie er aanzienlijk beter voor.

Het IMF verwacht wel dat de wereldeconomie in de tweede helft van volgend jaar gaat aantrekken. In de verklaring riep het IMF de grote landen in de wereld op de rente verder te verlagen om de economie verder te stimuleren. ,,De jongste verlichting van het monetaire beleid in de VS, het eurogebied en andere leidende economieën is welkom, en het comité is van mening dat er in de meeste landen nog ruimte is voor verdere stappen, mocht dat nodig zijn''.