Meer dan 150 politiemannen hebben deze morgen met succes in het Brusselse deelgenomen aan een grootschalige operatie tegen een netwerk van mensensmokkelaars. Verscheidene kopstukken van het netwerk werden ingerekend. Daders en slachtoffers komen uit India. In totaal verrichte het parket 15 aanhoudingen. Daarnaast werden ook 200 illegalen opgepakt.
De operatie Sunset kreeg deze codenaam omdat de mensensmokkelaars de kandidaten voor de overtocht naar Engeland systematisch na zonsondergang naar enkele parkings langs autowegen brachten. Daar werden ze met trosjes tegelijk op vrachtwagens gezet richting kust. De reis zelf gebeurde al dan niet onder begeleiding van een lid van de bende of met medeweten van de bestuurder van de vrachtwagen.

Het netwerk bestond uit verschillende bendes die niet altijd weet hadden van elkaar, maar die bestuurd werden door dezelfde kopstukken. Het gaat om Indiërs die hun ‘klanten’ voor de clandestiene overtocht naar Engeland, nog steeds het nirwana van de Indische vluchteling, in het thuisland ronselden.

De bende werkte via twee routes: een route die vanuit India over Moskou naar België leidde en een andere route via Italië. De smokkelaars sloegen op alle niveaus munt uit de massale vraag van hun landgenoten om de reis te wagen. De trip naar België zou zowat 20.000 euro per man gekost hebben. Wie verder wilde naar Engeland moest 1.500 euro op tafel leggen indien hij die trip zou doen zonder begeleiding van de bende. Wie begeleiding van de bende (en dus hogere slaagkansen) wilde moest 4.000 euro extra betalen.

Volgens het onderzoek, dat eind vorig jaar van start ging, zou het netwerk in anderhalf jaar tijd honderden vluchtelingen naar Engeland hebben versast. En daar zouden de kopstukken gemiddeld 1.000 euro per persoon aan overgehouden hebben.

Van dat geld werd bij ons weinig of geen spoor teruggevonden. Om geen argwaan te wekken door een stroom van verdachte transacties lieten de smokkelaars zich immers bij het vertrekpunt in India betalen. Van daaruit ging de reis in min of meer harde omstandigheden naar Europa. In België belandden de vluchtelingen in zogenaamde safe houses, huurhuizen waar ze meestal in erbarmelijke omstandigheden werden samengepropt in afwachting van de overzet naar Engeland.

De meeste safe houses waren verspreid over verscheidene gemeenten van het Brussels Gewest. Daar zijn de politiemannen deze ochtend ook binnengevallen. Zij hebben er niet alleen leden van het netwerk, maar ook tientallen illegale vluchtelingen aangetroffen.

Deze laatsten hebben dus niet de kans gekregen om door de smokkelaars naar de parkings te worden gebracht, waar ze op vrachtwagens naar Engeland zouden gezet worden. Deze laatste fase gebeurde doorgaans net voor het ochtendgloren terwijl de truckers sliepen. Ook op die parkings stond de politie vanmorgen klaar om actie te voeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig