BRUSSEL - Een twintigtal actievoerders van de vzw’s Netwerk Vlaanderen en Réseau Financement Alternatif heeft vandaag actie gevoerd aan de hoofdzetel van AXA, een van de grootste financiële groepen in ons land. De manifestanten protesteren tegen de investeringen van AXA in belangrijke producenten en ontwikkelaars van anti-persoonsmijnen.

De actievoerders hadden zich verkleed als ontmijners en zetten de buurt van het AXA-gebouw aan de Vorstlaan in de Brusselse gemeente Oudergem af. Ze gingen het gebouw ook binnen, naar eigen zeggen om ,,op zoek te gaan naar clustermunitie, landmijnen en ander controversieel wapentuig.'' De actie verliep zonder problemen. De ,,ontmijners'' controleerden een uur lang de gebouwen van AXA. Het bedrijf liet begaan, maar weigert alle commentaar. De manifestanten gaven wel hun eisenbundel af.

Het initiatief kadert in de campagne ,,Mijn Geld. Goed Geweten?'' Volgens Netwerk Vlaanderen is de actie meer dan ooit nodig, nu uit onderzoek blijkt dat AXA fors investeert in twee nieuwe Amerikaanse landmijnproducenten. ,,Die werken ijverig aan de ontwikkeling van nieuwe landmijnen, nadat president Bush vorig jaar het Amerikaanse landmijnenbeleid wijzigde''.

Volgens Inez Louwagie van Netwerk Vlaanderen hinkt AXA achterop in vergelijking met de andere financiële instellingen in ons land. ,,Terwijl de andere vier banken werk maakten van een strikter investeringsbeleid in wapenproducenten, vindt AXA investeringen in antipersoonsmijnen nog steeds geen probleem''. Axa zegt dat buitenlandse hoofkantoren het beleid bepalen en dat het aan de klant is om te beslissen.