Nederlandse Big Brother-baby geboren
Foto: talpa
Tanja, de zwangere bewoonster van het Big Brother-huis in Nederland, is rond 11.15 bevallen van een dochter. De Bewoners hoorden Tanja schreeuwen, en kort daarna klonk het gehuil van een baby. Het meisje heeft de naam Jocelyn Savanna gekregen.

In het bijzijn van camera's, haar moeder en een verloskundige heeft Tanja haar kindje op de wereld gezet . Voor de bevalling was een speciale kraamkamer ingericht in het Big Brother-huis.

De bevalling verliep vlot, de weeën begonnen vanmorgen rond half vijf. Alleen tijdens de persweeën zag de 27-jarige Tanja het even niet meer zitten. Huilend van de pijn riep ze: ,,Het kan er bij mij nooit uit!"

Moeder en dochter maken het uitstekend en verblijven momenteel nog in de speciale kraamkamer. De andere bewoners zijn op de hoogte gesteld van de komst van het nieuwe bewoonstertje, maar hebben Jocelyn nog niet mogen bewonderen

Tijdens de bevalling zaten de bewoners nerveus in de woonkamer. De gil, zoals bewoner Roel het noemt, heeft iedereen wel gehoord. Zo twee à drie minuten voor de bevalling, slaakte Tanja een harde kreet, en een paar minuten later was haar meisje ter wereld gekomen. Chantal: ,,Dit had ik niet willen missen."

Commotie rond omstreden bevalling

Het idee van John de Mol en zijn team om een vrouw te laten bevallen in het Big Brother-huis heeft voor nogal wat commotie gezorgd. Hieronder een overzicht van de totstandkoming van de omstreden tv-bevalling.

1 augustus: De makers van het realityprogramma Big Brother (BB) maken bekend dat ze op zoek zijn naar een hoogzwangere vrouw die live op televisie wil bevallen. Volgens hen is het ,,buitengewoon interessant om te zien wat voor invloed de zwangerschap en bevalling hebben op de groepsdynamiek in het huis".

4 augustus: De oproep van de tv-producent heeft effect. Zwangere vrouwen staan in de rij om het huis in te gaan. De meesten van hen geven aan het een belevenis te vinden deze bijzondere gebeurtenis in het BB-huis te ondergaan. Ook zeggen ze dat de gezelligheid van het huis hen aanspreekt. Bij de meeste vrouwen die zich aanmelden, is geen man meer in het spel.

19 augustus: Endemol heeft een geschikte kandidate gevonden. Het blijkt te gaan om de 27-jarige Tanja, afkomstig uit Groningen. Vanaf 28 augustus zal zij met de andere deelnemers dagelijks op de buis te zien zijn bij Talpa, de nieuwe tv-zender van John de Mol. De vader van het kindje van Tanja, Shurendy, heeft geen vaste plaats in het leven van Tanja. Zij berust in die situatie.

27 augustus: De Arbeidsinspectie begint een onderzoek naar de toekomstige aanwezigheid van een baby in het BB-huis. Volgens een woordvoerder van de dienst gaat het om een routine-onderzoek. ,,Tv-zenders moeten altijd toestemming vragen als ze een jong kind in beeld willen brengen". Volgens de inspectie moet het belang van het kind vooropstaan en mag onder meer zijn of haar ontwikkeling niet in gevaar komen.

6 september: De Arbeidsinspectie oordeelt dat de toekomstige baby niet onbeperkt op tv te zien mag zijn. Het kindje moet een eigen kamer krijgen waar niet wordt gefilmd. Endemol mag de baby maximaal acht dagen lang één keer per dag niet langer dan twee uur filmen. Een onbeperkte ontheffing, waar Endemol om had gevraagd, wijst de Arbeidsinspectie af.

18 oktober: Het kindje was uitgerekend op 24 oktober, maar al op 18 oktober wordt het geboren.