BERLIJN - De economie in Duitsland zal dit jaar waarschijnlijk niet meer dan 0,75 procent groeien. De Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, zei dit vandaag voor de tv-zender ZDF. Officieel gaat de regering nog steeds uit van een toename van 2 procent.
Ook voor volgend jaar is Eichel pessimistischer. ,,We zullen ergens op 1 tot 1,5 procent uitkomen'', aldus de bewindsman. ,,Dat betekent dat we opnieuw naar onze financiering moeten kijken.'' Berlijn hanteerde tot nu toe 2,25 procent als officieel groeipercentage voor 2002.

Eichel is nog wel optimistischer dan het bedrijfsleven. Een rondvraag van de zakenkrant Handelsblatt onder Duitse ondernemers leverde een somber beeld op. Een op de twee ondervraagden verwacht dat er in Duitsland een recessie aankomt. Circa 40 procent houdt het op stagnatie van de grootste economie van Europa.

Meer dan de helft verwacht dat de economische crisis een jaar of langer zal duren. Ondernemers zijn daarom ook minder bereid te investeren. Positief is het Duitse bedrijfsleven over het verbeterde ondernemersklimaat in eigen land.

De voorzitter van de Duitse industrievereniging BDI, Michael Rogowski, sprak vandaag van een alarmerende situatie. Hij eist van de regering dat ze voorgestelde belastingverlagingen naar voren haalt.