Club Brugge laat zege liggen in Bern
Foto: ap
Club Brugge had even uitzicht op een uitstekende uitzege in de UEFA Cup, maar moest toch nog een late tegentreffer van Young Boys Bern slikken. 2-2 is verre van slecht, maar er zat meer in. De groepsfase ligt nog binnen bereik.
Club Brugge heeft geen onaardige uitgangspositie afgedwongen in Bern. De troepen van Jacky Mathijssen speelden 2-2 gelijk en mogen voorzichtig dromen van een plaats in de UEFA Cup-poules. Met twee gemaakte goals op verplaatsing en evenveel tegentreffers beschikt het over goede papieren om Young Boys te wippen. Een 0-0 of 1-1 volstaat al in Jan Breydel, waar Club op de vertrouwde grasmat mag spelen en niet op dat gladde synthetische veld in de Zwitserse hoofdstad. Een zwaluw maakt de natuurlijk lente niet.

Herinner u Brann Bergen vorig seizoen waar Club met 0-1 ging winnen. In eigen huis werden de Bruggelingen alsnog uit Europa gekegeld. Enig voorbehoud is dus wel gepast, al deed Club het verre van onaardig tegen de vicekampioen uit Schweiz. Niet vergeten, het is pas de derde wedstrijd met inzet dit seizoen. De vorm gaat in stijgende lijn.

Het zag er nochtans heel even benauwd uit. Na een kwartier kreeg Club Brugge een fikse tik van de tot dan onbeholpen Zwitsers. Schneuwly mocht zomaar weglopen van Geraerts en werd niet gehinderd door Alcaraz om de 0-1 in de korte hoek te schuiven, zijn vierde doelpunt al in de UEFA Cup. Club controleerde tot op dat moment de wedstrijd en was zelfs al twee keer voor het doel van doelman Wölfli opgedoken. Akpala kwam een voetje te kort om een prima versnelling van Dirar af te ronden. De huisgoalie stopte voorts een schot van Vargas. Na de voorsprong van YB trok Young Boys het laken naar zich toe en werd Club Brugge een kwartier lang onder de voet gelopen. Met name de kwieke Regazzoni dook overal op en wist Schneuwly een paar keer in positie te brengen. Vooral aan de flank waar Vargas naliet zijn verdedigende taken op te nemen, zag Ciman alle kleuren van de regenboog. Hochstrasser kopte eerst voorlangs, Schneuwly trapte eerst over en werd even later met een prima parade van Stijnen van de 2-0 gehouden.

Akpala en Vargas voeren druk op

Club Brugge kreunde, maar begaf niet. Met de rust in zicht leken de West-Vlamingen eindelijk enige grip op het natte kunstgras te krijgen, iets waar de spelers - en dan vooral Akpala - voordien de nodige hinder van ondervonden. De glijdpartijen waren niet te tellen. De tandem Vargas-Akpala zorgde in hun tweetjes voor twee loepzuivere kansen. Eerst legde Akpala gepast terug op Vargas, maar diens acrobatische volley ging over de Zwitserse goal. Luttele minuten later kroop de Venezolaan in de rol van aangever. Akpala verlengde zijn vrijschop op Wölfli, Clement keilde de herkansing hoog over. Het gebrek aan efficiëntie bezorgde ons even een déjà vu want het had veel overeenkomsten met de match tegen Dender.

Als de nood het hoogst is, is er altijd nog Wesley Sonck. De hardwerkende Ninovieter dwong de Tunesiër Ghezal tot een blunder van formaat en stevende alleen op Wölfli af. De Zwitserse goalie was kansloos. Het had zelfs nog 1-2 kunnen worden bij de rust, maar Schneider ruimde voor de neus van Vargas op, Dirar vuurde rakelings over.

Young Boys-trainer Vladimir Petkovic legde zich niet neer bij degelijke stand en bracht de Zwitserse vicetopschutter Häberli in de ploeg. Veel zoden bracht het niet aan de dijk want de sturm und drang van de thuisploeg leek wat uitgedoofd. Het gevaar kwam steeds van Regazzoni, maar Alcaraz borstelde een vervaarlijk schot gepast weg. Aan de overzijde bleef het betrekkelijk rustig. Een gekraakt schot van Dirar was lange tijd het enige wat Wölfli op zijn bord kreeg. Mathijssen haalde Akpala verrassend genoeg naar de kant en bracht Chavez in. De Peruviaan had echter niets te maken met de tweede Brugse goal. Wel de vleesgeworden onvoorspelbaarheid Ronald Vargas schilderde een bal op de kruin van Clement. 1-2 en boeken toe voor Young Boys. Dirar had nog de 1-3 aan de voet maar Wölfli ging gepast plat.

Een dure misser want de ingevallen Doumbia bracht de Youngs Boys in de laatste minuten nog langszij. Een bittere maar niet geheel onverdiende tegengoal die de kansen op kwalificatie toch al gevoelig verkleint. De Zwitserse 3-2 werd nog afgekeurd wegens buitenspel.

Club Brugge kan de heenwedstrijd zonder dichtgeknepen billen aanvatten, maar is gewaarschuwd voor de aanvallende listigheid van de Zwitsers. Desondanks kan Club allerminst klagen en trekt het met een tank vol vertrouwen zondag naar Genk.