De Argentijnse componist Mauricio Kagel is woensdagnacht in Duitsland overleden. Dat heeft uitgeverij C.F. Peters donderdag gezegd. De 76-jarige Kagel stond bekend als een experimenteel componist, met een vaak humoristische benadering van zijn vak.
Volgens Peters overleed Kagel in Keulen, na een lang ziekbed. Verdere bijzonderheden werden niet bekendgemaakt.

Mauricio Kagel werd geboren in Buenos Aires op kerstavond 1931, in een joods gezin van Duits-Russische afkomst. Als autodidact bekwaamde de componist zich onder andere in het bespelen van de piano, het orgel en de cello. Kagel studeerde letteren en filosofie in zijn geboortestad en sloot zich op 18-jarige leeftijd als adviseur aan bij het avant-gardistische collectief Agrupacion Nueva Musica.

In 1955 werd Kagel een van de bestuurders van het Teatro Colon in Buenos Aires, een van de grootste operahuizen ter wereld. Twee jaar later vertrok hij met een studiebeurs naar Duitsland, waar hij zich vervolgens vestigde en zich richtte op kamermuziek en elektronische muziek. Met zijn muzikaal theaterstuk 'Sur Scène', uit 1960, gaf hij vorm aan een nieuw genre -dat van het 'instrumentale theater'. Kagel zou nog veel stukken in het genre schrijven.

Kagel baarde onder andere opzien toen hij in zijn stuk 'Fantasie für Orgel und Obligati' het geluid gebruikte van een wc die werd doorgetrokken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig