BRUSSEL - Vlaams minister-president Bart Somers wil dat Vlaanderen zich kandidaat stelt als organisator van de Olympische Spelen in 2016. Als gaststad denkt hij aan Antwerpen, Gent of Brussel. Hij heeft een haalbaarheidsstudie besteld, waarvoor hij 250.000 euro uittrekt.
,,Als de haalbaarheidsstudie het licht op groen zet, dienen we in 2007 onze kandidatuur in bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC)", aldus Somers. ,,In 2009 valt dan de beslissing".

Volgens Somers kunnen de Spelen voor Vlaanderen een enorme economische impuls veroorzaken. De Olympische Zomerspelen van 2016 zijn de eerste waarvoor Vlaanderen zich kandidaat kan stellen. De kandidaturen voor de Spelen van 2012 werden immers in juni dit jaar afgesloten.

Als het Vlaanderen menens is, moet het een dossier indienen bij de organisator van de Spelen, het Internationaal Olympisch Comité. Het zou de eerste keer zijn dat een hele regio de Spelen organiseert. Tot nu toe was de organisatie altijd aan een stad toegewezen. De Spelen vonden al eens plaats in België: in 1920 in Antwerpen.

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge, vindt de plannen alvast positief. België is geschikt voor de organisatie van het evenement. Wel vindt Rogge dat alleen Brussel in aanmerking kan komen als gaststad. Onder meer de nood aan hotelaccomodatie maakt dat enkel steden van minstens een miljoen inwoners geschikt zijn.