LOS ANGELES - Michael Phelps kan na zijn fenomenaal zwemsucces op de Olympische Spelen in Peking 100 miljoen dollar (68 miljoen euro) verdienen met sponsordeals en premies. Dat zegt zijn manager in de Amerikaanse krant Wall Street Journal.
Phelps, die in China het historische recordaantal van acht gouden medailles won, verdient momenteel tussen 3 en 5 miljoen dollar. Maar volgens zijn manager Peter Carlisle is het 23-jarige Amerikaanse goudhaantje ondertussen een veelvoud van dat bedrag waard.

'Wat is de waarde van iemand die acht gouden medailles verovert in primetime op de Amerikaanse televisie? Ik schat zo’n 100 miljoen dollar', zegt Carlisle, die naar eigen zeggen dagelijks meer dan vijftig zakelijke voorstellen krijgt.

Phelps ligt momenteel onder contract bij Speedo, Hilton Hotels en uurwerkmaker Omega. In de Wall Street Journal zeggen marketingexperts dat als Phelps zijn nieuwe status wil verzilveren, er echte vetpotten liggen te wachten.

Zo zou Nike bereid zijn om zijn contract bij Speedo af te kopen. Nike zou Phelps daarvoor 40 tot 50 miljoen dollar willen betalen. De sportartikelengigant zou ook een uitgebreide zwemcollectie rond Phelps willen lanceren. Maar Speedo heeft al te kennen gegeven dat ze de kip met de gouden eieren te allen prijze willen behouden. Phelps’ broodje lijkt dus hoe dan ook gebakken.