Water is erg duur in Duitsland en België, in vergelijking met dertien andere onderzochte industrielanden. In ons land betalen grootverbruikers met 1,85 euro per kubieke meter bijna evenveel als in Duitsland (1,91 euro).
De studie is gebaseerd op prijzen exclusief btw.

Directeur communicatie van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW), Bart De Bruyne, bevestigt de tarieven in België. De Bruyne wijst er echter op dat naast de waterprijs ook de zuivering en afvoer verrekend worden in het Belgisch tarief.

Uit de studie blijkt dat het water in Frankrijk, met een prijs van 1,27 euro per kubieke meter, duidelijk goedkoper is. De Verenigde Staten doen met een waterprijs van 47 eurocent per kubieke meter nog veel beter.

Uit de studie blijkt dat in Duitsland de prijsevolutie voor grootverbruikers ook doorgetrokken kan worden voor privéklanten, die nog eens 80 eurocent tot 1 euro meer kunnen betalen.

De oorzaak van de hoge prijzen in Duitsland en België in vergelijking met andere industrielanden zijn de subsidies die in andere landen worden uitgetrokken voor de waterfactuur, bevestigt ook De Bruyne. Volgens hem vervangt de eengemaakte waterfactuur (water, zuivering en afvoer) in ons land voor een groot deel de subsidiëring.