De bank Landbouwkrediet heeft in de eerste jaarhelft 9,7 pct meer winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar, tot 38,2 miljoen euro. Vooral de kredietactiviteit kende een forse groei. De productie steeg met 19,2 pct tot 894 miljoen euro.
'De lagere commerciële marges worden meer dan gecompenseerd door de stijgende volumes', luidt het in een persbericht van de bank. Topman Luc Versele is tevreden met de groei, 'want kredietverstrekking is toch de corebusiness van de bank', en er werd winst geboekt 'ondanks de economisch moeilijke omstandigheden'. De kredietomloop bedraagt nu 4,78 miljard euro, 8,3 procent meer dan vorig jaar.

Ook in andere domeinen, zoals de deposito's, kende Landbouwkrediet de eerste zes maanden een stevige groei. Het geld in omloop op de deposito's steeg met 5 pct tot 4,29 miljard euro. Positieve uitschieters waren de termijnrekeningen (+31,5 pct) en zichtrekeningen (+24,2 pct).

Landbouwkrediet verwacht een verdere groei van de termijnrekeningen dankzij een recent gelanceerde campagne. De achtergestelde certificaten (-18,1 pct) en de spaarboekjes (-2 pct) boerden in het eerste halfjaar dan weer achteruit.

Landbouwkrediet is pas sinds vorig jaar in verzekeringen actief. Eind juni waren 4.250 schuldsaldoverzekeringen en voor meer dan 63 miljoen euro financiële verzekeringsproducten verkocht.

Op groepsniveau - Landbouwkrediet omvat ook Europabank, Keytrade Bank en Landbouwkrediet Verzekeringen - daalde de nettowinst van 35,3 miljoen euro tot 26,7 miljoen euro.

De daling is - zoals ook bij de concurrenten - te wijten aan de lagere financiële resultaten en grotere waardeverminderingen op de kredietportefeuille.