Faillissement BluePoint slecht nieuws voor Dexia
Foto: © HERWIG VERGULT
De Amerikaanse herverzekeraar van kredieten BluePoint gaat in vereffening. Dat is slecht nieuws voor Dexia. De Frans-Belgische bankgroep heeft bij haar dochter FSA 8,7 miljard dollar (5,9 miljard euro) aan kredieteffecten ingedekt met een herverzekeringscontract bij BluePoint. Door het bankroet wordt dat contract waardeloos en draagt FSA zelf de risico's op de betrokken effecten.
BluePoint, een dochter van de Amerikaanse bank Wachovia, is een obligatieherverzekeraar. BluePoint herverzekert gestructureerde financiële producten en schuldeffecten van Amerikaanse lokale overheden die verzekerd worden door de monolines, obligatieverzekeraars zoals FSA.

Obligatieverzekeraars sluiten contracten met herverzekeraars om zich in te dekken tegen de risico's in hun portefeuille.

Kredietcrisis

Door de kredietcrisis kwamen heel wat obligatieverzekeraars (zoals Ambac, MBIA,...) in de problemen. Dat is uiteraard ook slecht nieuws voor obligatieherverzekeraars zoals BluePoint.

Moeder Wachovia zag de bui al enige tijd hangen, want in februari schreef de bank nagenoeg haar volledige investering van 300 miljoen dollar in BluePoint af.

Op 7 augustus vroeg BluePoint in thuisbasis Bermuda bescherming tegen zijn schuldeisers en ook in de VS loopt ondertussen de faillissementsprocedure.

Volgens verschillende beurshuizen is het faillissement van BluePoint slecht nieuws voor Dexia. FSA heeft voor 8,7 miljard dollar (5,9 miljard euro) aan effecten een herverzekeringscontract lopen bij BluePoint. Door het faillissement van BluePoint is die indekking nu waardeloos en draagt FSA, en dus Dexia, zelf de risico's voor dat deel van de portefeuille.

Slecht voor kapitaalpositie

'Dat moet als slecht nieuws beschouwd worden voor Dexia', schrijven analisten van Morgan Stanley. 'Het bankroet van BluePoint kan de kapitaalpositie van Dexia negatief beïnvloeden.'

Dexia pompte enkele weken geleden nog 300 miljoen dollar in FSA om de liquiditeitspositie van de obligatieverzekeraar te versterken. Eerder dit jaar stelde Dexia een kredietlijn ter waarde van 5 miljard dollar ter beschikking aan FSA 'om de negatieve speculatie te stoppen'.

Positief is wel dat het grootste deel van de bij BluePoint verzekerde portefeuille van FSA een lage risicograad heeft. 74 procent van de portefeuille betreft obligaties van Amerikaanse lokale overheden. De kans op wanbetaling wordt voor dat segment als laag beschouwd.

Kwetsbaarder

600 miljoen dollar aan effecten in de portefeuille zijn echter gelieerd aan Amerikaanse hypotheken en andere consumentenkredieten. 'Het is moeilijk om in te schatten wat de uiteindelijke verliezen zullen zijn, maar Dexia loopt via FSA meer risico dan andere Europese banken zoals Société Générale, BNP Paribas en Crédit Agricole', denkt een analist van Crédit Suisse.

Volgens analist Ivan Lathouders van Bank Degroof kan het bankroet van BluePoint 'een materiële impact hebben op het derde kwartaal van FSA.' FSA dook door de zware vastgoed- en hypotheekcrisis in de VS de voorbije drie kwartalen diep in het rood.