De Duitse economie zal in het lopende derde kwartaal zo goed als stagneren; er wordt een groei van 0,1 procent opgetekend ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat meldt het onderzoeksinstituut Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) maandag in zijn conjunctuurbarometer.
'Het was volledig verkeerd om van een recessie te spreken', zei een van de experten van het instituut. Een recessie was volgens de cijfers mogelijk omdat in het tweede kwartaal het bruto binnenlands product (bbp) voor de eerste keer in vijf jaar achteruit gegaan was. Ten opzichte van het eerste kwartaal was er een terugval met 0,5 procent.

Volgens de prognose behoedt in het derde kwartaal enkel de dienstensector de Duitse economie voor een tweede opeenvolgende daling van het bbp - en dus een recessie.

Het instituut schat de cijfers van het afgelopen en huidige kwartaal evenwel niet slecht in. Volgens het DIW moet rekening worden gehouden met een uitzonderlijk sterk eerste kwartaal. Bovendien zal de Duitse inflatie volgens DIW duidelijk afzwakken in de tweede jaarhelft.