Een gemaskerde politie-agent zorgt als rapper met kritische teksten voor ophef in Frankrijk. De anonieme muzikant 'De Brigadier' zegt op een website dat hij 'de politiek van het zwijgen wil breken en de werkwijzen van de politie van binnenuit wil aan de kaak stellen.' Hij is meer dan 10 jaar agent in het departement Seine-Saint-Denis nabij Parijs, waar in 2005 het wekenlange geweld met jongeren was uitgebroken.
Vier nummers heeft de 'Brigadier' intussen op het internet gezet. Hij zingt over problemen bij de politie, ambtenaren met zelfmoordneigingen en 'valse beschuldigden' die door agenten tot criminelen worden gemaakt.

Begin 2009 wil hij de cd 'L’état d’urgence' (Noodtoestand) uitbrengen en de politie verlaten.

Voor 'De Brigadier' is rapmuziek een soort zelftherapie om de werkdruk aan te kunnen. Hij wil in geen geval met iemand afrekenen, zegt hij in de krant Le Parisien.

Uit angst voor gerechtelijke vervolging wil de 'Brigadier' anoniem blijven en draagt hij altijd een masker. Zaterdag berichtte de krant dat er al interne onderzoeken lopen naar de muzikant, om aan te tonen of hij met zijn teksten niet in strijd is met de zwijgplicht die is verbonden aan zijn beroep.

De Franse politievakbond Alliance bekritiseert dat 'De Brigadier' enkel 'alledaagse clichés' gebruikt en dat niemand zeker is of hij werkelijk een politie-agent is. De identiteit als politie-agent kan ook een marketingtruc zijn om de cd beter te doen verkopen.