OS Zwemmen: Brian Ryckeman gelooft in podiumplaats
if
Foto: michel vanneuville
Donderdag tovert België misschien alsnog een konijn uit de hoed op de Olympische Spelen van Peking, want dan zwemt Brian Ryckeman de 10 km in open water. De West-Vlaming werd vorig jaar 6e op het WK en dit jaar 10e, en start met steile ambities in Peking.
"Ik verwacht er redelijk veel van", vertelde de 24-jarige Ryckeman maandag op een persconferentie in Peking. "Ik wil de beste wedstrijd van mijn leven zwemmen. Mijn trainingstijden zijn heel goed. Ik zwem nu na 8 km dezelfde tijden als tijdens wedstrijden op de 1500m twee jaar geleden. Dat toont aan dat ik in topvorm zit en mentaal zorgt dat voor rust. Ik denk dat ik een kans maak. Er zijn er misschien twee die te sterk zijn, maar daarna zijn we met een tiental die zullen strijden voor het podium. Ik ben weliswaar de jongste, maar ik ben hier zeker niet om te leren. Ik heb tegen iedereen al gezwommen en ik wil donderdag gewoonweg presteren".

"De omstandigheden zijn niet ideaal, met heel warm water en veel algen, maar ze zijn wel voor iedereen hetzelfde", legde Ryckeman verder uit. "De race wordt echter toch anders, omdat er maar 25 starters zijn, tegenover 50 à 70 in andere wedstrijden. Dat maakt de kans op een ontsnapping groter, dus ik zal in de eerste 7,5 km moeten opletten en niet te veel achteraan zwemmen. Normaal zwem ik veel achteraan en zorg ik dat ik na driekwart wedstrijd vooraan zit".

De 10 km in open water bij de mannen wordt donderdag om 9u00 Chinese tijd (3u00 Belgische tijd) op gang geschoten.