OS Atletiek: Tia Hellebaut: 'Begin niet over medailles'
Foto: © BELGA
Woensdagmorgen begint Tia Hellebaut aan haar tweede Spelen. De Antwerpse hoogspringster, die in Athene 2004 12e werd, werkt dan de kwalificaties af, met de hoop zich te plaatsen voor de finale van komende zaterdag.
De 30-jarige Hellebaut en coach Wim Vandeven begonnen maandag de persconferentie in Peking met te zeggen dat ze geen uitspraken doen over welke hoogte of plaats ze kan behalen.

"Er is weinig nieuws, en geen nieuws is goed nieuws", aldus Vandeven, tevens de partner van Hellebaut. "De voorbereiding is vlekkeloos verlopen en we zijn er klaar voor. We doen geen uitspraken over hoogtes of plaatsen, omdat we daar met de beste wil van de wereld niet kunnen op antwoorden. Er kunnen 1001 dingen gebeuren. Kijk maar naar wat Liu Xiang deze morgen overkwam."

Hellebaut zelf zat er maandag vol vertrouwen bij op de persconferentie. "Wim heeft me fysiek en mentaal goed afgezet voor de competitie. Ik moet nu gewoon nog aanlopen en springen. In vergelijking met 2006 (toen ze Europees kampioen werd) ben ik beter in snelheid en in explosieve kracht, dus hopelijk kan ik dat ook goed omzetten in mijn techniek. Mijn eerste focus ligt nu op de kwalificaties. De kwalificatiehoogte is 1m96 en met mijn huidige vorm zou dat geen problemen mogen geven. Waar ik kan eindigen, is moeilijk te voorspellen. Het niveau ligt alleszins heel hoog."

"Neen", antwoordde Hellebaut op de vraag of ze de tekst van de Brabançonne kent. "Maar allez mannen, ik moet de kwalificaties nog springen, en jullie zijn al bezig over de Brabançonne en medailles. Het is natuurlijk jammer dat een aantal Belgische medaillekandidaten het niet gehaald hebben, maar daarom voel ik geen extra druk. Ik probeer me gewoon te focussen op mijn eigen wedstrijd en wil zo goed mogelijk presteren."