Vlaming kiest vaker voor bus of tram
Door de dure brandstof maakt een Vlaming op vijf tegenwoordig meer gebruik van het openbaar vervoer. Dat blijkt maandag uit een onderzoek dat vervoersmaatschappij De Lijn liet uitvoeren door marktonderzoeksbureau Gfk Significant. De vervoersmaatschappij lanceerde maandag tegelijk ook de campagne "De bus nemen is goedkoper dan erachter te rijden", om de bus en tram te promoten als alternatief voor de dure auto.
Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van de Vlamingen minder vaak met de privéwagen rijdt door de hoge brandstofprijzen. Dat is een significante stijging (+ 14 procent) ten opzichte van het vorige gelijkaardige onderzoek van De Lijn in oktober 2005.

West-Vlamingen (57 procent) laten de privéwagen het vaakst aan de kant, Limburgers (38 procent) doen dat het minst. Bij de gezinnen met een tankkaart zegt 39 procent minder met de privéwagen te rijden.

Een andere markante vaststelling is dat er tegenwoordig minder verplaatsingen worden gemaakt. Van de Vlamingen die zeggen minder met de wagen te rijden, vervangt 37 procent die verplaatsingen niet door een alternatief vervoermiddel.

Bij de alternatieve verplaatsingsmiddelen staat de fiets of bromfiets op de eerste plaats met 84 procent, gevolgd door het openbaar vervoer (70 procent). Bijna de helft (45 procent) gaat vaker te voet. De scores voor de alternatieven lopen min of meer gelijk met de scores van een eerder onderzoek uit 2005.

Een Vlaming op vijf (20 procent) maakt tegenwoordig meer gebruik van het openbaar vervoer door de dure brandstof. Dat is 8 procent meer dan bij het vorige onderzoek. In Antwerpen neemt zelfs 28 procent meer het openbaar vervoer. Opvallend is dat meer mensen De Lijn zien als een alternatief voor de wagen.

Om bus en tram te promoten als alternatief voor de dure auto lanceert De Lijn vandaag een campagne. "Spotjes op de radio en affiches op en in de voertuigen maken automobilisten met een knipoog duidelijk dat het goedkoper is om de bus te nemen dan erachter te rijden met de auto. Voor de prijs van drie tankbeurten heb je als volwassene immers een jaarabonnement voor het hele net van De Lijn", zegt Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn.

Aan de basis van het onderzoek van GfK Significant lag een online enquête bij een representatieve steekproef van 655 Vlaamse gezinnen met minstens één privéwagen.