Sloopwerken Doel hervat
Foto: Hendrik De Rycke
De aannemer van de sloopwerken in de Havenweg in Doel is maandagochtend opnieuw met zijn werkzaamheden gestart. Dat gebeurde onder massale politiebescherming.
Een twintigtal huizen moeten onder de sloophamer. Dat zijn er meer dan de twaalf panden in de Havenweg. Volgens de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is het echter de bedoeling zoveel mogelijk huizen neer te halen. 'De aannemer kan dan de volgende dagen en weken rustig alles opruimen', licht hij toe.

Vanmorgen had de oproerpolitie het eerste deel van de Havenweg hermetisch afgesloten. Intussen is het actieterrein al verplaatst naar het tweede deel van de straat. Daar hadden zich intussen twee actievoerders verschanst op een dak. Ze werden onmiddellijk in de boeien geslagen. Volgens Maarten Haenen, woordvoerder van de actiegroep, hebben ze zich bewust niet verzet. 'We waren inderdaad op een laag dak geraakt waar we verder omhoog konden klimmen, maar we hebben geen risico’s willen nemen', legt hij uit.

De aanwezigheid van de federale politie in Doel is er op vraag van de burgemeester. In totaal moeten een vijftigtal agenten er de orde bewaren. Dat is een grote overmacht voor de naar schatting twintig actievoerders. Volgens Van de Vijver had de gemeente geen andere keuze omdat de veiligheid in het gedrang kwam. 'De aannemer kan de sloopwerken niet meer op een veilige manier uitvoeren als er actievoerders op de daken zitten.' De manifestanten kregen maandagmorgen ook steun van volksvertegenwoordigers Mieke Vogels en Jos Stassen (Groen!). Ze vinden het machtsvertoon buiten proportie. 'Het is nog niet te laat voor Doe'", zegt Vogels. 'In plaats van een afbraakplan kan er nog altijd een opbouwplan worden opgesteld. Doel moet immers niet verdwijnen. Het Saeftingedok zal er nooit komen.' Vogels wil de problematiek van Doel terug op de agenda plaatsen in het parlement.

De inwoners van Doel zijn zelf ook gechoqueerd door de wijze waarop de sloop nu gebeurt. 'Het lijkt wel of we in een oorlogsgebied wonen', zegt Maurice Vergauwen van het actiecomité Doel 2020. 'De beelden van bombardementen in Georgië kunnen perfect naast beelden van Doel geplaatst worden. Ook hier wordt alles plat gegooid.'