De president van de separatistische en pro-Russische Georgische republiek van Zuid-Ossetië, Edouard Kokoïty, heeft zondagavond zijn regering ontbonden en de noodtoestand uitgeroepen in de regio. Dit meldt het Russische mediakanaal Vesti-24.
’Ik heb drie decreten getekend waaronder een over de ontbinding van de regering, een tweede over het uitroepen van de noodtoestand in Zuid-Ossetië en het derde over de vorming van een commissie die de gevolgen van de Georgische agressie moet opvolgen’, verklaarde Kokoïty aan het televisiekanaal.

De Ossetische president neemt het zijn regering kwalijk dat humanitaire hulp voor de inwoners van Zuid-ossetië zeer traag wordt verspreid. Hij benadrukt dat ’een ambtenaar moet werken voor zijn volk en niet moet profiteren’.

Zuid-Ossetië dat officeel deel uitmaakt van Georgië maar zich sinds 1992 na het uiteenvallen van de USSR, onafhankelijk heeft verklaard, droomt ervan om erkend te worden zoals Abkhazie, een andere separatistische regio in Georgië.

De schatting van het aantal burgerslachtoffers in het conflict varieert. Russische autoriteiten en separatistische Osseten spreken van 1.500 doden.