NAJAF - De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr zou een vredesplan van de Iraakse Nationale Conferentie aanvaard hebben en bereid zijn de wapens neer te leggen. Dat heeft Al-Sadr per brief laten weten aan Sifiya al-Suhail, een onafhankelijk sjiitisch lid van de conferentie.
Volgens het plan moeten de strijders van Al-Sadr de wapens neerleggen en zich terugtrekken uit de Imam Ali-moskee in Najaf. Gisteren trok een delegatie van de conferentie naar Najaf om het plan aan Al-Sadr voor te leggen, maar toen weigerde de geestelijke leider hen te ontvangen. De delegatie sprak alleen met zijn medewerkers. Toch gaat hij nu akkoord met alle voorwaarden van het plan, zei Al-Suhail. De instemming van Al-Sadr met het plan is nog niet door hemzelf of zijn medewerkers bevestigd.

Eerder vandaag dreigde de Iraakse minister van Defensie Hazam Shaalan dat Iraakse soldaten de Imam Ali-moskee zouden binnenvallen. In het heiligdom houden zich strijders van Al-Sadr schuil. Al-Sadrs militie levert sinds bijna twee weken slag met Amerikaanse en Iraakse soldaten in de sjiitische heilige stad Najaf. De Amerikanen hebben de moskee steeds ontzien.