De tien sans-papiers die sinds maandag in dorststaking waren in het Latijns-Amerikaans Huis in de Collegestraat in Elsene hebben donderdagavond beslist hun actie op te schorten om gezondheidsredenen. Dat meldde de woordvoerder van de groep. Een andere actie, aan de Franstalige universiteit ULB in Elsene, werd hernomen.
Donderdagavond zetten de tien sans-papiers die sinds maandag in dorststaking waren in het Latijns-Amerikaans Huis in Elsene hun actie stop. Ze beslisten wel om door te gaan met hun hongerstaking. De tien noemen zich de vertegenwoordigers van 210 mensen zonder papieren uit vijf verschillende gemeenschappen.

Ze eisen voor de hele groep een verblijfsvergunning van negen maanden en willen officieel in het land aan het werk kunnen. Ze willen hetzelfde als de bezetters van de Begijnhofkerk. Die beëindigden hun hongerstaking begin deze maand na 56 dagen.

Donderdag werden nog vier van de tien overgebracht naar het ziekenhuis. Vrijdag konden twee van hen terugkeren. De gezondheidstoestand van een van hen werd zorgwekkend genoemd. De man was van plan om opnieuw aan een dorststaking te beginnen.

In dat geval gaf de gemeente Elsene aan dat ze mogelijk overgaat tot een evacuatie, louter om medische redenen, waarbij er beroep zou gedaan worden op de hulpdiensten. Er wordt wel uitgesloten dat politie zou ingeschakeld worden als zou geweigerd worden om te vertrekken. Volgens de gemeente treft zij dan geen enkele verantwoordelijkheid in het geval er iets moest fout lopen.

Ook de verantwoordelijken van de Franstalige universiteit ULB, waar 65 andere sans-papiers een gebouw bezetten, sluiten een evacuatie niet uit. Volgens de ULB hadden de 65 donderdag hun dorststaking hernomen, nadat die eerder op de week was afgeblazen. Een van hun advocaten had donderdag ook een ontmoeting met minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD), maar zonder concreet resultaat. Turtelboom schreef vrijdag nog een brief aan de rector van de ULB en de burgemeesters van Elsene en Vorst om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid bij een fatale afloop.

In Vorst waren 39 sans-papiers vrijdag al 15 dagen in hongerstaking. De hongerstakers hadden op 25 juni hun actie stopgezet. Nadat de bezetters van de Begijnhofkerk een langere verblijfsvergunning uit de wacht konden slepen hernamen ze hun actie op 4 juli. Volgens de priester van de kerk waar de 39 verblijven is hun toestand ernstig.