De Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco werd vrijdag in verdenking gesteld voor het gebruik van verboden middelen. Dat deelde de procureur van Foix mee.
De 24-jarige Ricco, die tijdens de Ronde van Frankrijk positief testte op het gebruik van epo, werd donderdag aangehouden. Vrijdagnamiddag verscheen hij voor de onderzoeksrechter. Die besliste dat Ricco Frankrijk mag verlaten, maar wel onder voorwaarden. Hij mag geen contact hebben met leden van het Spaanse wielerteam Saunier Duval, dat het resultaat van het onderzoek niet afwachtte en de Italiaanse klimgeit vrijdag al aan de deur zette.

Ricco, die in afwachting van een rechtszaak terug naar Italië keert, herhaalde vrijdag voor de rechter dat hij geen epo gebruikt heeft. "Hij ontkent dat hij tijdens de Tour de France epo of gelijk welk ander verboden product gebruikte en pleit dus onschuldig", verklaarde de procureur. "Hoe het dan komt dat er op 8 juli sporen van epo in zijn urine gevonden werden, kan de renner niet verklaren."

De procureur melde dat er in twee reiskoffers van Ricco ongebruikte injectiespuiten, catheters, verband en een aantal producten teruggevonden worden. "Of daar ook dopingproducten bij zijn, wordt nog onderzocht. Volgens Ricco is het materiaal voor gewoon medisch gebruik en onder medisch voorschrift."

Toen Ricco donderdag uit de Tour verdween, was hij negende in de stand, op 2:28 van leider Cadel Evans. Hij had al twee etappes gewonnen en was ook leider in het bergklassement en in het jongerenklassement.