Cavendish sprint naar vierde ritzege
Foto: ap
Mark Cavendish (Team Columbia) heeft de dertiende rit gewonnen in de Ronde van Frankrijk. De 23-jarige Brit toonde zich in een massasprint sneller dan Robbie McEwen en Riomain Feillu. Gert Steegmans strandde op de twaalfde plaats. Cadel Evans kende net als het hele peloton een rustige dag en blijft leider.
De veertiende etappe bracht de renners van Narbonne, waar Mark Cavendish gisteren ook al triomfeerde, naar Nîmes. Het peloton beschouwde de rit overduidelijk als een overgangsetappe.

Tour-baas Christian Prud’homme had zijn vlag nog niet naar beneden gedaan of de eerste aanvallers trokken op avontuur. De Nederlander Nikki Terpstra, die in het voorjaar al schitterde in enkele Vlaamse koersen, kreeg de Fransman Florent Brard mee, een gepatenteerde aanvaller in deze Tour.

Beiden kregen een vrijgeleide van het peloton, dat al na 10 km voet aan de grond zette voor een massale plaspauze. Het was dan ook bijna 30 graden en na de hectische (extra)sportieve dagen besloten de renners het kalmpjes aan te doen.

De vluchters begonnen al na nauwelijks 30 km te flirten met de kaap van de tien minuten. Het sein voor Sébastien Chavanel, gisteren tweede, om zijn manschappen op kop te zetten. Zo kregen we bijna een ganse etappe Philippe Gilbert in de voorste gelederen, netjes in dienst van de ploeg.

Onderweg was er even opschudding toen de Tourkaravaan rechtsomkeer moest maken na een brand met vijf voertuigen langs het parcours. De Franse brandweer kon de weg echter op tijd vrijmaken voor de aanstormende renners.

Op dat moment werd Ricardo Riccò bij de Franse procureur voorgeleid en werden zowel Riccò en Leonardo Piepoli ontslagen door Saunier Duval. De officiële reden luidde ‘het niet respecteren van de ethische ploegcode’.

In de wedstrijd slonk de voorsprong van de twee vluchters als sneeuw voor de zon tot Nikki Terpstra zijn medevluchter Brard in de steek liet. Het peloton ging in geen tijd het tempo verhogen en op de brede straten naar het befaamde Colosseum van Nîmes brachten de sprintersploegen alles weer samen. Ook een late uitval van Sylvain Chavanel, broer van sprinter Sébastien, kon daar niets aan veranderen. Een vierde massaspurt was onvermijdelijk.

Gert Steegmans zat aanvankelijk goed gepositioneerd, maar kwam er in de eigenlijke sprint niet aan te pas. Het was de Australiër Robbie McEwen die van ver de spurt op gang trok. In een schicht ging Mark Cavendish er echter over en liet alles en iedereen voor de vierde maal weten dat hij in deze Ronde van Frankrijk de massaspurts wint. McEwen werd tweede, Feillu was derde. Steegmans werd ontgoocheld twaalfde.

Cadel Evans kende een rustige dag na een rit die voor hem een droomscenario kreeg. Oscar Freire, vandaag vijfde, blijft leider in het puntenklassement, al komt Cavendish opzetten. De bolletjestrui, een beetje onverwacht in handen van de Duitser Sébastian Lang, werd niet aangevallen en ook het wit blijft in de kleerkast van Vicenzo Nibali hangen.

Morgen rijden de renners naar Digne-les-Bains, aan de poorten van de Alpen.

Uitslag:
1. Mark Cavendish
2. Robbie McEwen
3. Romain Feillu
4. Heinrich Haussler
5. Oscar Freire
6. Thor Hushovd
7. Leonardo Duque
8. Erik Zabel
9. Julian Dean
10. Sébastien Chavanel
12. Gert Steegmans

Klassement:
1. Cadel Evans
2. Frank Schleck
3. Christian Vandevelde
4. Bernhard Kohl
5. Denis Menchov
6. Carlos Sastre
7. Kim Kirchen
8. Vladimir Efimkin
9. Mikel Astarloza
10. Vincenzo Nibali