In Servië is de prowesterse regering er nog niet in geslaagd het Stabilisatie- en Associatieakkoord met de EU, een opstapje naar EU-toetreding, door het parlement te loodsen. De nationalistische oppositie is aan het filibusteren geslagen en de impasse duurt nu al drie dagen.
Er is zelfs nog geen agenda goedgekeurd voor de sessie die woensdag begon. De nationalisten voeren aan dat de regerende coalitie de parlementaire regels aan haar laars lapt omdat Kosovo, de provincie die medio februari eenzijdig haar onafhankelijkheid uitriep, pas als laatste punt op de agenda is gezet.

'De oppositie brengt de vitale belangen van het volk in gevaar door deze filibustering', zei de Servische eerste minister Mirko Cvetkovic donderdag.

Ratificatie van het Stabilisatie- en Associatieakkoord is nodig om Servië dichter bij de EU te brengen om in 2009 de status te bereiken van kandidaat-lidstaat.

De oppositie is ook kwaad dat de Socialistische Partij van ex-president Slobodan Milosevic in zee stapte met de Democratische Partij van huidig president Boris Tadic om een regeringscoalitie te vormen, en terugkwam op de belofte om met de nationalisten de hoofdstad Belgrado te besturen.

Het Stabilisatie- en Associatieakkoord met de EU werd in april getekend, net voor de verkiezingen van 11 mei die de huidige regering aan de macht brachten.