Het Brussels gewest moet mee rond de tafel zitten als de gemeenschappen gaan onderhandelen. Dat eisen de Brusselse politici die daarover vrijdag een voorstel van resolutie goedkeurden in het Brusselse Parlement.
CD&V-fractievoorzitter Walter Vandenbossche onthield zich bij de stemming, 'in overleg met de partijtop'.

Als de gemeenschappen gaan onderhandelen, moet Brussel mee aan tafel als volwaardig gewest. Enkele Brusselse politici dienden daarover donderdag in het Brusselse parlement een voorstel van resolutie in. Bij de stemming vrijdag bleek dat de meerderheid het met hen eens was. Yves Leterme lanceerde vorige week de piste van een dialoog tussen de gemeenschappen om uit de politieke impasse te geraken.

CD&V-fractievoorzitter in het Brussels parlement Walter Vandenbossche onthield zich vrijdagmiddag bij de stemming. De CD&V wilde daarmee, in overleg met de partijtop, aldus Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels, het signaal geven dat Brussel bij het overleg van de gemeenschappen in de eerste plaats vertegenwoordigd moet worden door de minister-presidenten van de beide grote deelstaten, Kris Peeters en Rudy Demotte.

'Wanneer het gaat over zijn bevoegdheden en zijn hoofdstedelijke en tweetalige rol, kan Brussel rechtstreeks participeren aan de gesprekken', dixit Grouwels.