BIO. Karl-Heinz Lambertz
Foto: afp
De socialist Karl-Heinz Lambertz is sinds 1999 minister-president van de Duitstalige gemeenschap. Hij oefent ook de voogdij uit over de lokale overheden.
De 56-jarige Lambertz is licentiaat in de rechten en volgde in het Duitse Heidelberg nog een bijkomende opleiding in Duits recht.

Nadat hij aan de faculteit rechten van de UCL een aantal jaren les had gegeven als assisten, werkte hij van 1980 tot 1981 op het kabinet van toenmalig minister van Institutionele Hervormingen Philippe Moureaux (PS). Nadien was hij negen jaar lang adviseur bij de Waalse gewestelijke investeringsmaatschappij (SRIW).

Pas nadien dook Lambertz echt in de politiek. Van 1990 tot 1995 was hij in de Duitstalige gemeenschap minister van onder meer Media, Vorming en Gehandicaptenbeleid. De legislatuur nadien was hij bevoegd voor Jeugdbeleid, Vorming, Media en Sociale Zaken. Sinds 1999 is hij minister-president.

Karl-Heinz Lambertz, die zich sterk interesseert in staatshervormingen, werkte in het verleden al actief mee aan institutionele hervormingen. De Duitstalige gemeenschap nam in het verleden bevoegdheden van het Waals gewest over, zoals Werk, Monumentenzorg en de voogdij over de gemeenten. De PS'er zou in de toekomst onder meer ook Economie overgeheveld willen zien.

Karl-Heinz Lambertz is getrouwd en heeft twee kinderen.

Gisteren werd hij samen met François-Xavier de Donnea (MR) en Raymond Langendries (CDH) door Koning Albert II aangesteld als bemiddelaar om uit te maken in welke mate en onder welke voorwaarden de communautaire dialoog tussen de Gemeenschappen van België het best wordt gevoerd.