BIO. François-Xavier de Donnéa
Foto: ep
François-Xavier de Donnéa (MR) heeft al een hele politieke carrière achter de rug en is een opmerkelijke Brusselse personaliteit. Hij is minister van Staat, was van 1995 tot 2000 burgemeester van Brussel en van 2000 tot 2003 Brussels minister-president. Nu mag het liberale Kamerlid zich samen met Raymond Langendries en Karl-Heinz Lambertz koninklijk bemiddelaar noemen.
François-Xavier de Donnéa werd op 29 april 1941 in het Antwerpse Edegem geboren. Hij is licentiaat in de handels- en financiële wetenschappen (UCL) en doctor in de economische wetenschappen (Universiteit van Rotterdam).

Als gewoon hoogleraar doceerde hij vanaf 1980 politieke economie en publiek beheer aan de Université Catholique de Louvain. Hij werd buitengewoon hoogleraar in 1982, tot aan zijn pensioen in 1997.

In 1974 werd hij kabinetschef van staatssecretaris Knoops, die toen nog lid was van het Rassemblement Wallon (RW). En in 1976-77 was hij verbonden aan het kabinet van economische zaken. Hij stapte daarna samen met Gol, Knoops en Perin over van het RW naar de liberalen, waar hij al snel carrière maakte: hij was politiek secretaris van de PRL van januari 1982 tot mei '83.

Ridder de Donnéa kwam in 1981 voor het eerst in de Senaat terecht, nadat hij door de PRL werd gecoöpteerd. Twee jaar later was hij al staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking (1983-'85). Hij was van 1985 tot 1988 minister van Defensie en van het Brussels gewest en van 1989 tot 1991 vertegenwoordigde hij de PRL in het Europees parlement. In 1991 keerde hij terug naar de senaat om er de fractie van de Franstalige liberalen te leiden. Sinds 1995 zetelt hij in de kamer.

Maar de tweetalige de Donnéa was vooral actief in de Brusselse politiek. Hij zetelt al sinds 1983 in de Brusselse gemeenteraad en was van 1995 tot 2001 burgemeester van de hoofdstad. Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2000 moest hij de burgemeestersjerp afstaan aan PS'er Freddy Thielemans. Maar de Donnéa kreeg een mooie troostprijs, want de Brusselse minister-president Jacques Simonet werd burgemeester van Anderlecht en de Donnéa nam zijn plaats in aan het hoofd van de Brusselse regering.

In juni 2003 werd hij opgevolgd door Daniel Ducarme, nadat de Donnéa eerder had laten weten geen kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen. Sindsdien zetelt de minister van Staat enkel nog in de Kamer en in de Brusselse gemeenteraad.

de Donnea wordt beschouwd als een politicus die zijn dossiers goed kent. Hij is perfect tweetalig. De liberaal is op dit moment voorzitter van de Kamercommissie Financiën en Begroting en zit ook de onderzoekscommissie voor die nagaat waarom grote fiscale dossiers voor het gerecht met een sisser zijn afgelopen.