Spanning loopt op bij Preah Vihear-tempel
Cambodjaanse soldaten bewaken de Preah Vihear-tempel Foto: reuters
Het conflict tussen Thailand en Cambodja over de antieke Preah Vihear-tempel en omringend gebied heeft bijna tot een vuurgevecht geleid. Dat heeft een Cambodjaanse generaal vrijdag gezegd.
In het gebied zijn honderden Thaise en Cambodjaanse militairen samengetrokken en de spanning loopt op, zei de generaal. Volgens hem kon door tijdig ingrijpen nog net worden voorkomen dat soldaten van beide partijen elkaar beschoten.

Volgens Cambodja zijn enkele honderden Thaise soldaten de grens overgestoken. Dat wordt officieel door Thailand ontkend, maar een anonieme militaire bron erkende woensdag dat dat wel het geval was.

Ondertussen hebben de premiers van beide landen afgesproken dat hun ministers van Defensie maandag met elkaar gaan praten om de angel uit het conflict te halen.

De Preah Vihear-tempel ligt op grondgebied dat door Thailand wordt opgeëist. De spanningen rond de tempel laaiden op toen het 11e-eeuwse monument onlangs door de Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Thailand vindt dat zijn aanspraken op het grensgebied daardoor worden ondermijnd.

In 1962 wees het Internationale Gerechtshof de tempel en de grond eromheen toe aan Cambodja. Vooral nationalistische Thais kunnen dat nog altijd niet verkroppen, ook al is de tempel duidelijk verwant aan het beroemdere Ankor-tempelcomplex in Noordwest-Cambodja.

Tijdens de campagne om de tempel op de erfgoedlijst te krijgen, eisten Thaise nationalisten dat Cambodjanen die in de omgeving van de tempel wonen, zouden worden verjaagd. Cambodja reageerde daarop door de toegang tot de tempel vanuit Thailand af te sluiten.