In Frankrijk heeft zich opnieuw een incident bij een kerncentrale voorgedaan. Uit een ondergrondse pijpleiding is uranium gelekt. Dat heeft de Franse toezichthouder op de veiligheid van atoomgebruik, de ASN, vrijdag bekendgemaakt.
Het lek werd ontdekt in Romans-sur Isère, in het Zuid-Franse departement Drôme. Volgens de ASN zat er al enkele jaren een scheur in de pijpleiding en is er 'licht verrijkt' uranium weggelekt.

Er zouden geen gezondheidsrisico's zijn voor de omwonenden, en voor schade aan het milieu hoeft volgens de ASN evenmin gevreesd te worden.

Onderzoekers zouden de omgeving van het lek intussen schoongemaakt.

'Ramp hangt in de lucht'

Het is het tweede nucleaire incident in Frankrijk in een week tijd. Vorige week kwam uranium uit een centrale, ook in het zuiden van Frankrijk, terecht in twee riviertjes, doordat een reservoir overstroomde. Bewoners van de streek mochten hun land niet meer met het water irrigeren, omdat het uraniumgehalte duizend keer zo hoog was als normaal.

Volgens een voormalige hooggeplaatste medewerker van het Franse energiebedrijf EDF staat Frankrijk een nucleaire ramp te wachten als de overheid niet heel gauw weer de touwtjes in handen neemt. De man deed een boekje open over de huidige manier van werken bij EDF. Volgens de klokkenluider is er sprake van een opeenstapeling van misstanden bij Franse kerncentrales.

Een Franse natuurbeschermingsorganisatie dringt aan op openbare hoorzittingen, zodat iedereen 'te weten komt wat de oorzaken en gevolgen van deze incidenten zijn'.

Verouderde kerncentrales

Volgens Stéphane Lhomme, de voorzitter van de Franse anti-kernernergiebeweging, 'stapelt het aantal incidenten stapelt zich op' omdat de Franse kerncentrales sterk verouderd zijn. 'De meeste centrales zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Ze zijn sterk verouderd en zouden eigenlijk allang stilgelegd moeten worden, maar men heeft besloten om de levensduur van de centrales te verlengen met tien jaar. En daar betalen we nu de prijs voor', aldus Lhomme.

'Wij hebben wetenschappelijke bewijzen dat er op veel plaatsen enorm geknoeid is', aldus nog Lhomme. 'Bij de kerncentrale Cruas in de Ardeche is een radioactieve modderstroom in het milieu terecht gekomen. En bij Flamanville aan de Franse westkust is de opslag zo slecht geregeld dat het kernafval gewoon in het water ligt.'