Op het eerste proces in Duitsland rond de Liechtenstein-belastingaffaire heeft de rechtbank in Bochum vrijdag een 66-jarige beklaagde tot twee jaar cel met uitstel veroordeeld.
De vastgoedmakelaar had bekend dat hij tussen 2001 en 2006 11 miljoen euro in stichtingen in Liechenstein onderbracht zonder deze inkomsten aan de fiscus aan te geven. De openbare aanklager had de celstraf gevorderd die de beklaagde gekregen heeft. De aanklager eiste ook een miljoenenvergoeding, waarover de rechtbank zich later uitspreken.

Het parket in Bochum verdenkt ongeveer 700 Duitsers van belastingontduiking met het systeem van de stichtingen. De meest bekende verdachte is Klaus Zumwinkel, de vroegere topman van Deutsche Post. In heel Duitsland werden tot dusver 200 huiszoekingen gedaan. Volgens de krant Westdeutschen Allgemeinen Zeitung van vrijdag werd al ongeveer 110 miljoen euro aan navorderingen geïnd.

Onder de verdachten van de Liechtenstein-affaire zijn ook Belgen. De Bijzondere Belasting Inspectie (BBI) onderzoekt welke Belgische belastingplichtigen binnenkort een extra aanslag mogen verwachten. De overheid heeft (nog) niet bekendgemaakt om hoeveel Belgen het gaat.

De krant De Tijd meldde op 5 juli op gezag van een goede bron dat de Duitse fiscus een twintigtal dossiers had doorgespeeld aan de BBI.