SP.A en Groen! eisen vertrouwensstemming
Foto: belga
Premier Yves Leterme legt volgende week in de Kamer geen verklaring af en zal het parlement ook niet vragen het vertrouwen in de regering te bevestigen. De eerste minister zal enkel antwoorden op interpellaties van Kamerleden. Dat heeft het kernkabinet vrijdagavond beslist. De oppositiepartijen SP.A en Groen! vinden dat ongehoord.
Zoals eerder op de dag al duidelijk werd, trekt premier Yves Leterme volgende woensdag naar de Kamer om te antwoorden op interpellaties van parlementsleden over de politieke toestand. Een verklaring en een vertrouwensstemming komen er niet.

De conferentie van de voorzitters komt volgende dinsdag om 11.30 uur samen om een en ander nog in kannen en kruiken te gieten. Eventueel wordt later op de week nog vergaderd om te stemmen over de moties die worden ingediend na afloop van de interpellaties.

De ministerraad komt in de loop van volgende week ook nog twee keer samen. Dat gebeurt dinsdag en donderdag, is in verschillende regeringsbronnen vernomen.

'Vreemd scenario'

Volgens de Leuvense hoogleraar en grondwetspecialist Paul Van Orshoven is er juridisch geen enkel bezwaar tegen dat scenario. Maar vanuit politiek oogpunt is die gang van zaken op zijn minst vreemd te noemen, zegt hij in een reactie aan De Standaard.

De koning heeft Letermes ontslag geweigerd. De premier blijft nu aan het hoofd van een gekortwiekte regering; ze zal zich immers enkel met het sociaaleconomische bezighouden. Dan verwacht je een verklaring van de premier, redeneert Van Orshoven.

SP.A en Groen! willen vertrouwensstemming

De Vlaamse socialisten en de groenen eisen dat Leterme volgende week met een verklaring komt en het vertrouwen van het parlement vraagt. Via interpellaties en moties gewoon overgaan tot de orde van de dag, zou een botte miskenning van het parlement zijn, stellen de twee oppositiepartijen. De Franstalige groenen hebben intussen laten weten dat ze die mening delen.

'Het minste wat we van de premier mogen vragen, is dat hij in deze omstandigheden en de redenen van zijn aangeboden ontslag komt uitleggen en dat hij komt toelichten hoe het nu verder moet. Daarna is het aan het parlement zelf om te oordelen of die verantwoording voldoende is of niet', aldus SP.A-kamerfractieleider Peter Vanvelthoven.

'De premier heeft geen vrijgeleide, hij is mee verantwoordelijk voor de impasse waarin ons land nu al meer dan een jaar zit', zei hij.