De Bel-20 is vrijdag dankzij een sterke stijging in de late namiddag nog 2,51 procent hoger geëindigd. Meest opvallende prestaties waren van Omega Pharma, dat 19,37 procent wint, en van Delhaize, dat 8,7 procent verliest.
. Beter dan verwachte kwartaalresultaten van Citigroup en robuuste kwartaalrapporten van Amerikaanse grootheden als Honeywell en Schlumberger brachten de kopers terug in de markt. Het gaat om de derde dagwinst op rij. Het was van eind mei geleden dat de Bel20 nog eens drie keer op rij kon winnen.

De forse winst van Citigroup stak vooral de bankwaarden een hart onder de riem: zwaargewichten Dexia (+7,1% tot 9,37 euro), KBC (+5,5% tot 69,37 euro) werden gretig opgepikt. Bij Fortis hadden de twijfelaars lang de bovenhand, maar uiteindelijk koerste de bank toch 3,1 procent hoger tot 9,80 euro.

Voor het eerst in lange tijd verraste Omega Pharma (+19,37 procent tot 26,38 euro) zijn aandeelhouders met positief nieuws. Sinds Marc Coucke de leiding van het bedrijf opnieuw overnam, lijkt er beterschap te komen. De omzet van de groep steeg in het tweede kwartaal met 5 procent. Dat is goed nieuws, want analisten rekenden op een status-quo. Sommige beleggers vreesden zelfs erger, waardoor de koers de voorbije dagen fors terrein verloor.

Delhaize wist aan het eind van de dag nog relatief sterk de schade te beperken. In de loop van de dag zakte het aandeel tot 32,80 euro, maar beperkte de schade tot 36,53 procent. Delhaize herziet zijn winstprognoses voor 2008 en rekent nu op nog slechts 15 à 20 procent winstgroei tegenover 25 à 30 procent eerder. Het is vooral de situatie in de VS die roet in het eten gooit.

Suez koerste 5 procent hoger tot 44,23 euro. Het Bel20-zwaargewicht zorgde ervoor dat Brussel het een pak beter deed dan de beurzen van onze buurlanden. De aandeelhouders van Suez keurden afgelopen week het energiehuwelijk met Gaz de France goed.

Op de brede markt verloor Sioen 3,1 procent tot 7,60 euro. KBC Securities hakte fors in koersdoel en winstverwachtingen. Het beurshuis verlaagde zijn advies voor het aandeel tot accumulate en het koersdoel van 11 tot 8,5 euro. Voor dit en volgend jaar verwacht KBC Securities 17 procent minder winst door de hoge grondstoffenprijzen en de verwachte vertraging van de vraag. De specialist in industrieel textiel haalt 40 procent van zijn omzet bij klanten uit de transportsector.

VPK Packaging steeg bij een laag volume van 320 stuks met 8,4 procent tot 24,94 euro. Het papierbedrijf gaat 200 miljoen euro investeren in een nieuwe papierfabriek in Duitsland of Polen.