'Nog een renner van Saunier Duval betrapt'
Foto: photonews
NIMES - Volgens de Franse sportkrant L’Equipe is naast de Italiaan Riccardo Riccò nog zeker één renner van Saunier Duval betrapt op doping. Opnieuw zou het om het middel CERA gaan, de zogenaamde derde generatie epo.
De Italiaan Riccardo Riccò, bergkoning en beste jongere in deze Tour, testte de voorbije dagen verschillende keren positief op synthetische epo. Daarmee tekende hij, na Beltran en Duenas, voor het derde dopinggeval in deze Tour. Zijn ploeg Saunier-Duval trok zich na de bekendmaking van de positieve controles gisteren met onmiddellijke ingang terug uit de Tour.

'Riccò is onze leider', verklaarde teammanager Joxean Fernandez met betraande ogen. 'We kunnen onmogelijk doen alsof niks is gebeurd. Zolang deze zaak niet is uitgeklaard, stoppen we onze activiteiten en zullen onze renners niet meer koersen. Het imago van onze ploeg en onze sponsor is immers zwaar geschonden.'

Saunier niet onbesproken

De andere renners van Saunier zijn ook niet onbesproken. Gisteren circuleerden al namen van andere zondaars die zich hadden verbrand aan de controles van het Franse Antidopinggezelschap. Onder meer die van Riccò's ploegmaat Leonardo Piepoli.

'Ik vond de demonstratie van die twee renners op Hautacam verpletterend. Net als u', knarsetandde Tourbaas Christian Prudhomme gisterenavond tijdens een inderhaast belegde persconferentie. Piepoli won op Hautacam voor zijn ploegmaat Cobo, ook een renner van Saunier Duval.

Riccò vandaag voor procureur

De Franse procureur Antoine Leroy legde gisteravond nog een verklaring af. 'Riccò ontkent dat hij iets fouts heeft gedaan. Hij wordt morgen (lees: vandaag, red.) voor de onderzoeksrechter gebracht en kan in verdenking worden gesteld.' Leroy vertelde ook dat de hotels waar Saunier Duval verbleef in de Tour werden onderzocht, net als de teambus en -wagens. 'De voertuigen werden onderschept om 17 uur, net voor de Spaanse grens.'