N-VA stelt ultimatum
N-VA stelt een nieuw ultimatum voor de staatshervorming. De bemiddelaars die de koning heeft aangesteld moeten tegen eind juli klaar zijn met een rapport. N-VA wil dat er tegen dan ook duidelijke garanties zijn voor een staatshervorming. 'We zijn bereid om de drie bemiddelaars een kans te geven', zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. 'Dit is de laatste poging.'
N-VA-voorzitter Bart De Wever is in eerste instantie tevreden dat de Franstaligen nu eindelijk aan zet zijn en hun verantwoordelijk moeten opnemen om de politieke impasse te doorbreken.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie staat echter sceptisch tegenover de slaagkansen van de nieuwe operatie. 'Vooral wanneer je ziet dat Didier Reynders al meteen een reeks kanttekeningen maakt en het Waals parlement een voorstel van resolutie stemt waarin de uitbreiding van Brussel vermeldt staat en gezegd wordt dat van fiscale concurrentie tussen de gewesten geen sprake kan zijn'.

Bart De Wever heeft het over de laatste kans. Tegen eind deze maand moeten er absoluut voldoende garanties op tafel liggen, zoniet is de maat voor de Vlaams-nationalisten vol en steunt N-VA niet langer de meerderheid. 'We hebben al 13 maanden mee constructief onderhandeld, onze verantwoordelijkheid opgenomen en de gesprekken alle kansen gegeven. Nu moeten we garanties hebben op de realisatie van een staatshervorming'.

Over welke garanties het gaat, wou de partij niet zeggen. Die bewaart de N-VA voor aan de onderhandelingstafel. Een van de voorwaarden is wel dat de Franstaligen aanvaarden dat de parlementaire procedure inzake de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in de Kamer kan worden voortgezet.

Uitstel tot na 31 juli kan hoegenaamd niet meer, klinkt het. 'De deadline was eigenlijk 15 juli. We zitten al in de blessuretijd van de blessuretijd'.