Het Vlaams Belang heeft forse kritiek op de beslissing van de koning om drie bemiddelaars aan te stellen die tegen het einde van de maand moeten uitmaken hoe de communautaire dialoog best wordt gevoerd. 'Onze partij vindt de recente ontwikkelingen hallucinant en onaanvaardbaar', luidt het in een persbericht.
Door het ontslag van regering-Leterme niet te aanvaarden, veroorzaakt de koning volgens het Vlaams Belang 'een onaanvaardbare constitutionele situatie waardoor de regering zich voor onbepaalde tijd niet meer moet verantwoorden'.

Met zijn manoeuvre om drie bemiddelaars aan te stellen die de dialoog weer op gang moeten trekken, speelt het Hof volgens Vlaams Belang in de kaart van de Franstaligen. 'De staatshervorming dreigt nu definitief te verzanden in eindeloos en vrijblijvend gepalaver', klinkt het.

De partij is ook 'verbaasd en sterk ontgoocheld' over het feit dat CD&V in dit scenario meespeelt. Vlaams Belang wil er bij Kamervoorzitter Herman Van Rompuy opnieuw op aandringen dat Leterme in het parlement 'tekst en uitleg komt geven'. 'Het is immers ongehoord dat de regering verder doet zonder zich in het parlement te moeten vertonen.'