Ondanks het late nieuws over de aanstelling van het bemiddelingstrio hebben sommige kranten vandaag al een eigen standpunt afgedrukt.
Het Laatste Nieuws vindt het bewezen dat koning Albert II geen protocollair staatshoofd meer is, maar een politieke sleutelrol van betekenis heeft gespeeld. Luc Van Der Kelen vindt dat de koning en zijn kabinetschef met de dag creatiever worden.

'Drie Franstaligen om te doen alsof de Franstaligen het menen. Als doekje voor het bloeden om de CD&V-fractie overstag te doen gaan, is het van een zelden geziene inventiviteit. Want natuurlijk is er wezenlijk niets veranderd. Als de drie bemiddelaars straks plechtig verklaren dat de Franstaligen het menen, menen ze het dan of wordt de CD&V dan gewoon bij de neus genomen? Wat maandag nog niet kon, kan dat dan wel op het einde van de maand?', luidt het.

Gazet van Antwerpen vraagt zich af of het überhaupt wel een goed idee is dat Leterme premier blijft en zet een paar argumenten pro en contra op een rijtje. De krant wijst er op dat er nog altijd geen garanties zijn voor een staatshervorming.

'Het risico dat CD&V en Leterme met lege handen achterblijven is groot', luidt het. Komt er toch nog een staatshervorming, dan is Leterme evenwel verlost van het beeld 'hij kan het niet'.

Franstalige pers verdeeld

De Franstalige kranten zijn verdeeld over het scenario dat de koning voorstelt na de weigering van het ontslag van premier Yves Leterme. Le Soir en La Dernière Heure zijn erg hard, terwijl La Libre Belgique en Sud Presse wel iets zien in het koninklijke scenario.

De koning heeft Leterme weer in het zadel gezet en drie bemiddelaars aangesteld. Volgens Le Soir hebben de premier en de meerderheidspartijen tijd gewonnen, maar zeker geen geloofwaardigheid. 'Wat een sketch!', zegt Luc Delfosse. 'Wie staat er aan het hoofd van de regering? De man die drie keer mislukte, gevangen in het kartel waaruit hij is opgestaan.'

De krant is ook niet overtuigd van het profiel van de drie bemiddelaars. 'Waar we Waals minister-president Rudy Demotte en zijn Vlaamse evenknie Kris Peeters verwachtten, samen met Brussels minister-president Charles Picqué, komen drie ministers van Staat aanwaaien van wie we op zijn minst kunnen stellen dat ze er een achterhaalde, of toch zeker hypertraditionele visie op België op nahouden', zegt Luc Delfosse. Hij noemt het een 'verschrikkelijk slecht signaal' aan het land.

Dezelfde toon in La Dernière Heure, waar Christian Carpentier de oplossing voor de crisis 'heel erg middelmatig' noemt. 'De opdracht van de wijzen laat de partijtenoren enkel toe wat welverdiende, en voor sommigen erg nodige, vakantie te nemen', meent hij.

Yves Leterme komt 'geschonden' uit de crisis, meent La DH, en 'ontdaan van alle geloofwaardigheid in de ogen van de burgers en van zijn collega’s op internationaal vlak'. Het enige goede nieuws dat voortkomt uit deze 'slechte vaudeville' is dat de premier niet meer direct communautair aan zet is, zegt Christian Carpentier.

De kranten van de groep Sud-Presse zijn positiever. Met twee 'royalistische' bemiddelaars en een minister-president van een royalistische regio, ziet Louis Maraite een 'machiavellistisch' manoeuvre van Albert II.

Ook La Libre Belgique verdedigt het koninklijke scenario, hoewel het opmerkt dat er geen enkel goed scenario bestaat om uit deze crisis te raken. Ook Michel Konen denkt dat Leterme hier enigszins geschonden uitkomt, omdat hij nu enkel het socio-economische voor zijn rekening kan nemen.

Hij ziet een vleugje 'Belgisch genie, tegen het absurde af' in het feit dat het communautaire luik uit handen van de premier is genomen en wordt toevertrouwd aan drie 'Franstalige wijzen'. 'Grote politieke loodgieterij', vat Konen samen.