Aitor Gonzalez wint veertiende rit
NIMES - De veertiende rit in de Ronde van Frankrijk is gewonnen door de Spanjaard Aitor Gonzalez (Fassa Bortolo). Hij sprong weg uit een kopgroep van tien. Jalabert werd tweede voor Mengin. Robbie McEwen won de spurt van het peloton en verstevigt zijn leiderspositie in het puntenklassement.
Wie gedacht had dat de renners na de twee zware Pyreneeënritten een snipperdagje zou nemen, kwam bedrogen uit. Van bij de start werd er aangevallen. Onder meer Axel Merckx toonde zich bedrijvig. Maar het peloton liet niet begaan, en het duurde tot kilometer honderd voor de beslissende ontsnapping tot stand kwam.

Tien renners reden weg uit het peloton Wrolich, Jalabert, Botero, Landaluze, Martinez, Igor Gonzalez, Aitor Gonzalez, Fedrigo, Lotz en Mengin. Het peloton hield het voor bekeken, en de tien liepen meer dan dertien minuten uit. De kopgroep bleef samen tot de laatste vijf kilometer. Toen sprong Aitor Gonzalez weg. Hij hield stand tot op de meet.

Het was dan 14 minuten wachten op het peloton. Er waren nog punten te verdienen voor de groene trui, dus alle sprinters waren present, behalve Tom Boonen, die nog recupereert van zijn val van gisteren. In die spurt haalde McEwen het voor Hushovd en Hondo. Hij heeft nu 225 punten, Zabel heeft er 212.

Morgen krijgen de renners een rustdag, daarna gaat het richting Alpen. Thomas Voeckler draagt nog altijd de gele trui.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in