ALGIERS - De Franse minister van Defensie Michèle Alliot-Marie heeft zaterdag aan de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika een partnerschap tussen de Europese defensie en drie Maghreblanden voorgesteld. De minister was op officieel bezoek in Algerije.
Het idee is om vanaf de herfst vier Zuid-Europese landen (Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal) samen te brengen met drie Maghreblanden (Algerije, Marokko en Tunesië), indien mogelijk op het niveau van de ministers van Defensie.

Op termijn zou het denkbaar zijn gemeenschappelijke oefeningen en officiersopleidingen te organiseren. ,,De stabiliteit van de Maghreblanden moet een prioriteit zijn", gaf Alliot-Marie te kennen.

De Algerijnse president Bouteflika, die principieel voor het idee gewonnen is, is de eerste Maghrebijnse leider van wie de mening over het voorstel wordt gevraagd. Volgens de omgeving van de Franse minister van Defensie blijkt uit contacten met de twee ander Maghrebijnse leiders dat ze ook voor het voorstel gewonnen zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in