STOCKHOLM - Schrijfster Astrid Lindgren ergert zich mateloos aan een seksuele versie van haar populaire serie Pippi Langkous. ,,Waarom doen ze dat mijn Pippi aan?'', klaagde de 93-jarige Zweedse schrijfster vandaag in de Zweedse krant Aftonbladet.
Onlangs verschenen in Zweedse kranten foto's van scènes uit een film van regisseur Palle Thorsson. Daarin zou hij door het monteren van bepaalde beelden uit de televisieserie de avonturen van Pippi een seksueel tintje geven. De film is nog niet vertoond.

Ook Inger Nilsson, die in de zeventiger jaren verschillende keren de rol van Pippi speelde, noemt de film ,,smerig, walgelijk en op het randje van pedofilie''.

Thorsson zelf vindt dat hij niets fout doet met zijn film. Hij wil alleen maar de samenleving laten reageren op de manier waarop volwassenen tegenwoordig naar kinderen kijken, zo zegt hij in Aftonbladet. Hij vindt het vervelend als hij Lindgren heeft gekwetst met de film, maar is niet van plan iets te veranderen.

De Zweedse filmmaatschappij SF heeft gedreigd met juridische stappen tegen Thorsson wegens schending van het auteursrecht. Lindgren schreef het eerste boek over Pippi Langkous in 1945. In 1998 kreeg Lindgren al een schadevergoeding van een Amerikaans tijdschrift dat een naaktfoto had gepubliceerd van haar boekheldin.