Uittocht boeren verstoort avondspits
Foto: rr
De betogingen van de boeren en de truckers, die tegelijkertijd in Brussel actie hebben gevoerd tegen de hoge brandstofprijzen, zijn ontbonden. Bij de uittocht waren er wat verkeersproblemen, maar al bij al zijn er geen al te grote moeilijkheden geweest.
Het belangrijkste incident deed zich rond 10 uur voort in de buurt van Namen. Daar reden tractoren via de velden op de snelweg. Het verkeer zat er een tijdlang muurvast. Bij de avondspits was het vierarmenkruispunt bijna een half uur lang geblokkeerd.

18.20 uur. Op de E411 richting Namen is er nog steeds vertraagd verkeer door de traktoren op de snelweg. Een tweede groep blokkeert het verkeer ter hoogte van Sterrebeek (Km 8) richting Luik. Hier zijn de vier rijstroken versperd.

17.20 uur. Volgens de politie hebben staan er 'relatief weinig' mensen in de file. Veel mensen zijn vroeger uit Brussel vertrokken, of hebben voor alternatieve routes gekozen.

16.50 uur Het verkeer komt ter hoogte van het Vierarmenkruispunt weer op gang. Maar omwille van de beperkte snelheid van de tractoren, kan niemand sneller rijden dan 15 tot 20 kilometer per uur. Tot Leuven is het filerijden, ook daarna zijn er nog problemen. De politie adviseert de E40 van Brussel naar Luik en de E411 van Brussel naar Namen te vermijden.

16.30 uur Een deel van de boeren bereikt het Vierarmenkruispunt in Tervuren. Het verkeer komt er volledig stil te liggen.

16.10 uur De boerenbetoging is ontbonden. de tractoren vertrekken weer via de E411 richting Luik. Dat zorgt voor extra drukte op de wegen, en op weg naar de snelweg zit het verkeer hier en daar vast.

15.55 uur De delegatie van transportorganisatie UPTR en Brafco, de federatie van de brandstoffenhandelaars, zit aan tafel met minister van Financiën Didier Reynders (MR). De minister zat door de actie van de truckers zelf vast in de file op de kleine Brusselse ring en zakte te voet naar zijn kabinet af.

15.15 uur Ook de UPTR is tevreden over de gevoerde actie. De transportfederatie spreekt van 'een gunstig onthaal' door Sabine Laruelle (MR), minister van Kmo's en Zelfstandigen. 'Naast een luisterend oor hebben we op een aantal punten steun gekregen.'

15.15 uur De betoging van de truckers zou normaal gezien al ontbonden moeten zijn, maar de diverse colonnes hebben op de kleine ring wat vertraging opgelopen.

14.50 uur Eurocommissaris voor Landbouw Mariann Fisher Boel ontvangt een delegatie van de Belgische landbouworganisaties. 'Ze heeft geen toezeggingen gedaan in verband met onze eisen', maar ze heeft toelichting gegeven en onze ideeën wat bijgestuurd", zegt Peter Broeckx, ondervoorzitter van de Boerenbond. Ook Yvan Hayez van de Waalse organisatie FWA was positief over de ontmoeting.

14.10 uur Bij het Jubelpark hebben zich volgens de politie al bijna 600 tractoren verzameld. De organisatoren van de Waalse landbouwersorganisatie FWA spreken van 1.000 tractoren. Een paar deelnemers zijn nog onderweg. Het einde van de bijeenkomst, voorzien tussen 15 en 16 uur, wordt iets uitgesteld. Daardoor zal waarschijnlijk de hinder tijdens de avondspits uitlopen.

14.00 uur De vertegenwoordigers van de transportfederatie UPTR en van de federatie van de brandstoffenhandelaars Brafco komen aan bij het kabinet van minister van Kmo's en Zelfstandigen Sabine Laruelle (MR). Onderweg hielden ze een 'symbolische stop' bij de Wetstraat.

13.30 uur De dertig tractoren op de Louizalaan werden net voor de poort gestopt. Nu vertrekken ze onder politiebegeleiding naar het Jubelpark. De vrachtwagens zouden zich aan de regels houden.

13.15 uur De politie zegt dat er geen indicaties zijn dat de situatie alsnog uit de hand zou lopen. Ze houdt er wel rekening mee dat er tussen 15 en 16 uur, na afloop van de optocht, wel verkeersproblemen zullen zijn. De politie verwacht dit omdat de deelenemers dan samen het centrum verlaten, terwijl ze niet gelijktijdig zijn aangekomen.

13.10 uur De betoging van de truckers nadert de omgeving van de Madou. Er is weinig tot geen hinder op de kleine ring. Bij het jubelpark hebben zich al zo'n 350 boeren met tractor gegroepeerd.

12.35 uur Een groep betogers deelt namens de Boerenbond gratis melk, satés en eieren uit op het Muntplein. Daarmee willen ze aandacht vragen voor meer faire en transparante prijzen.

12.10 uur Een groep landbouwers duikt met tractoren op aan de Louizalaan, zegt de politie. Dat was niet volgens de planning.

12.05 uur De betoging van de taxi-chauffeurs bereikt het station Brussel Noord. Er zouden ruim 120 taxis hebben deelgenomen. De betoging wordt ontboden, de chauffeurs beslissen zich toch niet aan te sluiten bij de truckers.

11.55 uur De groep boeren die via de E411 naar Brussel zijn gereden, bereiken het vierarmenkruispunt in Tervuren. Sommige boeren gooien voetzoekers.

11.40 uur De overlast van de truckersbetoging blijft al bij al beperkt. De betogers rijden in groepen van dertig voertuigen, maar rijden na elkaar, zodat er steeds een rijstrook voor andere weggebruikers beschikbaar blijft. De truckers respecteren ook de wegcode en stoppen aan de rode lichten. Er wordt wel flink getoeterd.

11.10 uur De eerste groep truckers vertrekt en zet koers richting Zuidstation

10.50 uur De vrachtwagenchauffeurs maken zich klaar om te vertrekken. De UPTR schat dat ze met twee tot driehonderd deelnemers zijn. De vrachtwagens gaan in kleine colonnes van dertig rijden. De organisatie vindt het jammer dat niet iedereen zijn oplegger mee heeft.

10.30 uur: De truckers blokkeren bijna de volledige Havenlaan in Brussel. Er staan naar schatting 130 tot 150 vrachtwagen aan te schuiven in afwachting van het begin van de optocht. Er zijn opvallend veel tankwagens aanwezig, wat wijst op steun van de brandstofhandelaars.

10.10 uur: Zowat 70 Brusselse taxi's hebben zich verzameld aan de Poincarélaan in Brussel. De opkomst is voorlopig dus minder groot dan de verhoopte 200 taxi's, maar volgens Philippe Huylebroeck van de Vereniging van de Brusselse Taxi's zullen er zich in de loop van de voormiddag nog taxichauffeurs bij de stoet voegen. De stoet vertrekt richting Rogierplein, en gaat zich verderop wellicht bij de vrachtwagenchauffeurs voegen.

10.00 uur: De groep tractoren op de E411 rijden nog steeds over drie rijstroken, zodat de groep wagens erachter niet sneller kan rijden van 50 km per uur. De politie probeert de boeren te overhalen minstens een strook vrij te maken.

9.50 uur: Een groep landbouwers staat al bij het Jubelpark te wachten op het begin van hun betoging. Een deel van hen beslist een kruispunt aan de Belliardstraat te blokkeren.

9.45 uur: De ochtendspits verloopt erg rustig. De raad van de politie om Brussel te vermijden wordt goed opgevolgd. Op de snelwegen is het een stuk rustiger dan op de meeste andere werkdagen.

9.30 uur: Van de kant van de truckers blijft het erg rustig. Een zestigtal vrachtwagens staat te wachten aan de Havenlaan. Met mondjesmaat sluiten collegas zich achteraan aan. Enkele chauffeurs hingen een spandoek van de organiserende UPTR aan hun vrachtwagen.

9.00 uur: De boeren op de E411 komen aan op bij de afrit Jambes, waar de politie de weg volledig heeft versperd.De politie beslist uiteindelijk de groep tractoren door te laten.

8.30 uur: In de buurt van Namen heeft de politie tevergeefs proberen te verhinderen dat landbouwers die op weg zijn naar Brussel, de E411 opreden. De tractoren reden eerst over gewestwegen, maar zijn er via de velden in geslaagd om de snelweg te bereiken.