Europees parlement wil vrijmaking post in 2011
STRAATSBURG - Het Europees parlement heeft maandagavond gestemd voor een volledige vrijmaking van de postdiensten. Volgens Europees parlementslid voor Open VLD, Dirk Sterckx, verandert er niets aan de universele postdienst zoals die nu bestaat. SP.A-europarlementslid Saïd El Khadraoui wil daar garanties voor.
De commissie Transport van het Europees parlement stemde maandagavond met grote meerderheid (41 voor, 6 tegen) voor een volledige vrijmaking van de postdiensten, zij het pas in januari 2011. Dat is twee jaar later dan voorgesteld door de Europese Commissie.

Concreet betekent dat, als de het voltallig parlement de stemming bevestigt in juli, dat vanaf 31 december 2010 de postmonopolies eindigen. Alle postoperatoren mogen dan op de volledige Europese postmarkt hun diensten leveren. Momenteel hebben postbedrijven in Europese landen een monopolie op post tot 50 gram.

'Postbode zal blijven komen in kleine dorpjes'

Voor de ‘universele postdienst’ verandert volgens Sterckx niets. ‘Elke burger zal vijf maal per week post kunnen ontvangen en verzenden. Dus ja, de postbode zal blijven komen, zelfs in de kleinste dorpjes. Dat geldt niet enkel voor brieven, maar ook voor postzendingen tot 2 kg en postpakketten tot 10kg’, zegt die. Volgens het europarlementslid blijft brieven sturen betaalbaar.

‘De tegenstanders van liberalisering beweren bij hoog en laag dat de universele dienst ten dode is opgeschreven. Niets is minder waar! De Europese richtlijn garandeert de ‘universele dienst’ en kan bij elke inbreuk ingeroepen worden’, zegt Sterckx voorts.

'Garanties nodig'

SP.A’er El Khadraoui wil, voor verdere liberalisering, echter dat er garanties komen voor het behoud van goede dienstverlening en eist ‘spijkerharde garanties over een goede dienstverlening en dito arbeidsvoorwaarden.’

El Khadraoui wil een afdoende sociale wetgeving om te vermijden ‘dat zoals in Nederland of Zweden jobstudenten en schijnzelfstandigen zonder al te veel sociale bescherming en voor een schamel loon de traditionele brievenbestellers uit de markt concurreren.’

‘We willen rechtszekerheid in een nieuwe postrichtlijn, zodat achteraf geen discussies volgen over welke operator wat moet betalen. De Europese Commissie moet daarom tegen 2009 een model ontwikkelen om exact de kost van universele dienstverlening te berekenen. Van zodra een van deze voorwaarden in gevaar zou komen, wordt liberalisering voor ons bijzonder moeilijk verteerbaar’, besluit die.