BRUSSEL - Spirit-voorzitter Geert Lambert reageert verbaasd over de houding van het kartel CD&V/N-VA in verband met de staatshervorming. Hij vindt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever al gas terugneemt en vreest dat N-VA dezelfde fout zal maken als de Volksunie in de jaren tachtig.
'Als De Wever van plan is om de regeringsonderhandelingen zo te blijven voeren, dan mag hij binnen twee jaar opnieuw een steen gaan zoeken om zich onder te kruipen', aldus de linksliberaal.

Lambert herinnert eraan dat De Wever, enkele dagen voor de verkiezingen, pleitte voor regeringsonderhandelingen waarin alle modaliteiten van de staatshervorming werden genegotieerd. 'Het is beter drie maanden te onderhandelen waarbij het tot concrete wetsvoorstellen leidt, dan een snelle regeringsvorming waarbij alleen vage principes afgesproken zijn. Dan blijf je vier jaar stilstaan', stelde hij toen.

'Plots is het allemaal niet zo dringend. Het ergste wat er kan gebeuren is dat een bestuursniveau waarin de PS participeert, meer bevoegdheden krijgt, is nu de stelling van De Wever', hekelt Lambert. Een staatshervorming tegenhouden omdat een andere politieke formatie meer of minder bevoegdheden zou krijgen, noemt hij 'een absurd politiek spelletje (...) Wat indien de PS in 2009 een verkiezingsoverwinning boekt?', vraagt Lambert zich af.

Volgens de partijvoorzitter hebben de Vlaamse partijen voor het eerst sinds lang de mogelijkheid een staatshervorming door te voeren zonder dat de PS een rol van betekenis speelt. 'En nu maakt De Wever van de man met het strikje zelf een factor van belang. Een en ander herinnert Lambert aan de jaren tachtig, toen een staatshervorming in drie fasen uitgedacht werd. De beruchte derde fase werd tijdens de laatste regeerperiode van Martens op de lange baan geschoven, luidt het. Zoals het er nu uitziet, gaat de volgende regering volgens de Spirit-voorzitter dezelfde toer op: eerst wordt Brussel-Halle-Vilvoorde onverwijld gesplitst, terwijl de rest van de staatshervorming twee jaar in de koelkast geschoven wordt. Hij ziet er een terugkeer in van het scenario van Costa’s en fora, iets waarover het kartel steeds heeft gezegd er niet naar terug te willen keren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in