Ecolo maakt groene eisen over aan Reynders
BRUSSEL - De federale secretarissen van Ecolo Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant hebben Didier Reynders maandag geïnformeerd over de groene verzuchtingen voor de komende legislatuur. Er is alleen over inhoud gesproken, niet over mogelijke coalities, luidde het na afloop van het onderhoud met de informateur.
Ecolo sprak zich na 10 juni nog niet uit over haar toekomstige rol. Dat deden Javaux en Durant ook maandag niet. Momenteel worden alle partijprogramma's nog onder de loep genomen, welke meerderheid op de been dient te worden gebracht, is maar een volgende etappe, stelden de Franstalige groenen.

Volgens Javaux en Durant moet de volgende regering rekening houden met het 'groene signaal' van de kiezer. Dat betekent aandacht voor ecologie, het sociale, een efficiënte overheid, mensen zonder papieren, enzovoort. Durant verwees naar de recente tariefverhoging van Electrabel om aan te tonen dat de regering echt maatregelen moet nemen inzake energie.

Een staatshervorming is geen prioriteit voor Ecolo. Toch staat de partij open voor een dialoog over een 'modern, federaal België'. Voorwaarde is ook dat de rechten van de Franstaligen gerespecteerd worden, dixit Javaux.

Ondertussen zit Groen!-voorzitster Vera Dua al bij de informateur. Zij is de laatste partijvoorzitter die Didier Reynders maandag ontvangt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in