BRUSSEL - Vlaams Belang is niet te spreken over de houding van het Vlaamse kartel CD&V/N-VA rond de staatshervorming. Voor het kartel mag de staatshervorming eventueel na 2009 uitgevoerd worden als het regeerakkoord duidelijke afspraken bevat over een nieuwe communautaire ronde.
Vlaams Belang spreekt van een 'volledig gezichtsverlies' voor CD&V/N-VA en vreest dat het uitstel in de staatshervorming zal leiden tot afstel.

Na afloop van gesprekken van CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen en N-VA-voorzitter Bart De Wever bij informateur Didier Reynders maandag bleek dat de staatshervorming voor het Vlaamse kartel eventueel na 2009 mag uitgevoerd worden, maar dat het regeerakkoord wel duidelijk een akkoord moet bevatten over een nieuwe communautaire ronde.

Vlaams Belang reageert verontwaardigd. 'Die verklaringen staan haaks op de verkiezingsbeloften van het ’Vlaams kartel’: CD&V en N-VA zouden immers niet in een regering stappen zonder belangrijke stappen in de staatshervorming', luidt het. Volgens het Vlaams Belang herinnert de houding van CD&V/N-VA aan de werkwijze van de regeringen-Verhofstadt en dreigt het uitstel opnieuw afstel te worden.

'Door in te stemmen met de uitvoering van de staatshervorming na 2009, stappen CD&V en N-VA mee in de Franstalige logica', meent Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke. Hij roept de onderhandelaars op om 'de noodzakelijke Vlaamse bevoegdheden onmiddellijk te realiseren'. 'Uitstel van de staatshervorming betekent een volledig gezichtsverlies voor het CD&V/N-VA-kartel', besluit Vanhecke.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in