'Geen staatshervorming tegen de Franstaligen'
BRUSSEL - 'Wij willen verantwoordelijkheid opnemen, maar niet tegen elke prijs en niet voor om het even wat te doen'. Dat heeft CDH-voorzitster Joëlle Milquet maandag duidelijk gemaakt aan informateur Didier Reynders. CDHblijft ook gekant tegen de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.
Net zoals CD&V en N-VA eerder op de dag deden, kwam ook Milquet het standpunt van haar partij verduidelijken aan de informateur. Zoals bekend maakt een staatshervorming geen deel uit van de CDH-eisenbundel.

De partijvoorzitster herhaalde maandag na afloop van het onderhoud met Reynders dat de CDH een staatshervorming niet nodig acht. Indien er toch een komt, mag die niet indruisen tegen de belangen van de Franstaligen. Milquet wil tevens dat alle Franstalige partijen betrokken worden bij een communautaire ronde.

Federale unie

'Wij willen de eenheid van het land vrijwaren en zijn voor een federale unie. Verder willen we niet gaan', klonk het.

Milquet, geflankeerd door politiek secretaris van CDH Jean-Jacques Viseur, herhaalde ook dat ze bereid is regeringsverantwoordelijkheid op te nemen. 'Maar niet tegen elke prijs en voor om het even wat te doen', voegde ze er meteen aan toe.

Over coalities wil Milquet ook nog niet spreken. Eerst moeten de programma's worden bekeken, luidde het. De CDH-voorzitster zei wel dat de situatie niet eenvoudig is.

Brussel-Halle-Vilvoorde

CDH blijft in elk geval gekant tegen de splitsing van B-H-V. Dat is niet in het voordeel van Franstaligen noch Nederlandstaligen. Bovendien heeft het dossier geen urgent karakter, zei Milquet. 'Er zijn andere, belangrijkere dossiers'.

Voor het overige legde de cdH een reeks andere dossiers op tafel: respect voor het stabiliteitspact, goed bestuur, aandacht voor opleiding en werk, de strijd tegen geweld, het afsluiten van een sociaal contract, maatregelen inzake huisvesting, initiatieven rond het gezin en een regering met een klimaatminister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in