'Nu akkoord staatshervorming, uitvoeren kan later'
Foto: ,
BRUSSEL - De staatshervorming mag eventueel na 2009 uitgevoerd worden, maar het regeerakkoord moet wel duidelijk een akkoord bevatten over een nieuwe communautaire ronde. Dat hebben de partijvoorzitters van CD&V en N-VA Jo Vandeurzen en Bart De Wever maandag gezegd na afloop van hun onderhoud met informateur Didier Reynders.
N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte maandagmorgen al meteen een niet al te goede beurt. Hij werd om 09.00 uur op het Hotel van Financiën in de Wetstraat verwacht, maar kwam 35 minuten te laat. Hij deed er naar eigen zeggen twee uur over om van Antwerpen naar Brussel te rijden. 'Ik heb het fileprobleem op tafel gelegd', stelde De Wever na afloop grappend.

Vandeurzen en De Wever legden een rist dossiers op tafel zoals de begroting, justitie, de strijd tegen armoede, de snel-Belg-wet, lastenverlagingen voor bedrijven en pensioenen, maar centraal in hun eisenpakket staat de vraag naar een staatshervorming en de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

Steun vanuit oppositie

Wat die staatshervorming betreft wil het kartel dat het regeerakkoord een duidelijk akkoord bevat over de grote lijnen van een nieuwe communautaire ronde. Daarnaast moet er een perspectief bestaan op een tweederde meerderheid in het parlement. De regering zelf moet niet over een tweederde meerderheid beschikken, verduidelijkte De Wever. Dat houdt dus in dat steun dient te worden gezocht bij de oppositie. Sinds 1988 werden alle staatshervormingen op die manier doorgevoerd, benadrukte De Wever. De SPAverklaarde al die steun te willen leveren, langs Franstalige kant zal dat een pak moeilijker zijn.

'We hebben een sterk mandaat gekregen van de kiezer. We stappen niet in een regering als we geen absolute zekerheid hebben over de goede realisatie in het parlement', dixit Vandeurzen.

Hoe en wanneer die staatshervorming er moet komen, behoort volgens de CD&V-voorzitter tot de modaliteiten. 'Wij staan open voor alle formules, maar er moet een duidelijk perspectief zijn. Het is geen optie om te wachten tot 2009 om de discussie te starten in het parlement', poneerde Vandeurzen, eraan toevoegend dat de vraag naar een staatshervorming breed gedragen wordt in Vlaanderen.

Geen extra bevoegdheden voor PS-staat

Toch lijkt het kartel bereid te zijn met de uitvoering van de staatshervorming te wachten tot na 2009. Op die manier worden de eisen van het CD&V/N-VA-kartel verzoend met de vraag van Reynders om voor 2009 geen extra bevoegdheden over te dragen naar de deelstaatregeringen omdat de PS daar aan de macht is.

De Wever wees erop dat beide eisen verzoenbaar zijn ('ik begrijp dat Reynders geen bevoegdheden wil overdragen naar de PS-staat'). In elk geval poneerden de twee partijvoorzitters verschillende keren dat over de modaliteiten kan gepraat worden en dat ze open staan voor 'alle formules'. Na de regeringsvorming moet de parlementaire discussie over de staatshervorming wel meteen van start gaan, luidde het. 'Wij willen niet in een systeem stappen waarbij alles naar de Griekse kalender wordt verwezen'.

Brussel-Halle-Vilvoorde

Een ander breekpunt is de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Zonder een akkoord over dat heikele dossier kan een regering niet uit de startblokken schieten, meent het kartel. Dat dossier maakt volgens De Wever geen deel uit van de staatshervorming. 'Het gaat hier alleen om de toepassing van de grondwet', stelde hij. De oplossing die de Franstaligen naar voren schuiven - terugkeren naar de oude, kleinere kieskringen - is volgens hem ook strijdig met de grondwet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in