BRUSSEL - Actua-TV lanceert maandag een volledig nieuw interactief digitaal televisieformat. De nieuwszender, die in Vlaanderen via Telenet Digitaal en op het internet te ontvangen is, wordt daarmee naar eigen zeggen de eerste Vlaamse omroep die volledig en continu interactief en digitaal gaat.
Vanaf maandag zal naast het tv-beeld continu een permanente peiling te zien zijn. De kijker kan daarbij zelf zijn opinie geven over actuele hangijzers.

Naast een permanent overzicht van het nieuwsaanbod kan met de digitale tekst een hele reeks persberichten worden geraadpleegd. Het meest recente nieuws wordt aangekondigd via een nieuwstikker die onderaan het scherm meedraait.

Voorts kan bijvoorbeeld een reportage over een persconferentie aangevuld worden met een bijhorende persmededeling die vrij opvraagbaar is. Het beeld schuift dan in een kleiner formaat naar de hoek van het scherm op. ,,Binnenkort kan de kijker zelf gaan scrollen in het nieuwsaanbod en zelf kiezen welk nieuws hij eerst wil zien'', zo stelt hoofdredacteur Ludwig Verduyn in een mededeling.

Plenaire zittingen

Actua-TV zendt elke woensdag de plenaire zittingen van het Vlaams parlement live en integraal uit en zal dat ook met de plenaire zitting van de Kamer op donderdag doen. ,,Het spreekt voor zich dat we ook deze uitzendingen zullen versterken en aanvullen met tekstinformatie'', aldus nog Verduyn.

Actua-TV ontwikkelde de nieuwe interactieve televisietoepassing in samenwerking met Zappware. In de nabije toekomst wordt het volledige aanbod van Actua-TV gratis opvraagbaar.