Leveringen Boeing 787 bedreigd
WASHINGTON - De ingenieurs van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kampen met significante industriële en technische problemen die de voor 2008 voorziene leveringen van het nieuwste commerciële toestel, de 787, kunnen vertragen. Dat schrijft BusinessWeek zondag in zijn online-editie.
Omdat Boeing maar een geringe foutmarge bij de productie heeft ingecalculeerd, kunnen de verschillende problemen, als zij niet spoedig worden opgelost, een domino-effect tot gevolg hebben, aldus het economische weekblad.

Een van de grootste zorgen van de vliegtuigbouwer is een defect aan de romp. Het blad schrijft dat interne tests die verricht werden op elementen waaruit de romp wordt samengesteld, mislukt zijn. Daardoor dient Boeing nu een veel groter aantal rompelementen te gebruiken dan voorzien en ook verscheidene kwesties in verband met de kwaliteit en de veiligheid, opnieuw te bekijken.

Airbus

Dinsdag kondigde, Airbus, de Europese rivaal van het bedrijf in Chicago, een vertraging aan van zes tot zeven maanden voor de leveringen van zijn nieuwste toestel, de A380, wegens ,,productieproblemen'' die te wijten zijn aan ,,moeilijkheden bij de productie en de installatie van veiligheidssystemen''.

Die nieuwe vertraging heeft een koersval van de EADS-aandelen en een ,,grote crisis'' veroorzaakt binnen het moederhuis van de Europese vliegtuigbouwer.