PRAAG - De Belgische mannenploeg heeft zondag in Praag geschiedenis geschreven. Ze won er de Europabeker in de First League (Groep A) en promoveert zo naar de Super League. Het is de allereerste keer dat een Belgisch team uitkomt in die Europese Super League. Met die prestatie schaart ons land zich bij de 8 beste atletieknaties in Europa. Het Belgische team haalde het in een spannend duel van topfavoriet Zweden.
De Belgische vrouwen konden het behoud in de First League veilig stellen. Zij werden zesde en ontliepen zo net de laatste twee plaatsen én de daaraan verbonden degradatie naar de Second League.

Het jonge Belgische team, aangevuld met ervaren atleten als Erik Wymeersch en Jo Van Daele, sloot de eerste dag zaterdag af als leider. Zondag verdedigden de Belgen die positie met verve. Thomas Matthys (800m), Jo Van Daele (discus), Michaël Velter (hinkstapspringen) en Kevin Rans (polsstokspringen) werden zondag allemaal tweede. Kevin Rans lukte in Tsjechië een sprong over 5m65, goed voor een persoonlijk outdoorrecord (indoor ging hij al over 5m70). Hij liet de lat nadien op 5m70 leggen, maar faalde drie keer. Die sterke prestaties werden nog versterkt door de 3e plaatsen van Willem Van Hoof op de 3000 meter en Krijn Van Koolwijk op de 3000 meter steeple.

De prestatie van de dag was evenwel opnieuw die van het aflossingsteam. België, dat zaterdag de EK-limiet liep op de 4x100 meter, won zondag overtuigend de 4x400 meter. Hun tijd van 3:03.94 was bijna goed voor de EK-limiet (3:03.62) en een Belgisch record (3:03.68).

België sprokkelde uiteindelijk 120 punten, vijf meer dan Zweden en 16 meer dan Tsjechië.

Bij de vrouwen kon België zondag opnieuw rekenen op Kim Gevaert, die de 200 meter won. Ook Tia Hellebaut deed wat van haar verwacht werd. Zij won het hoogspringen met een sprong over 1m96. Fatiha Baouf (5000m) en Eline Berings (100m horden) werden derde en verzamelden zo net genoeg punten om België in de First League te houden. De vrouwen werd zesde met 78 punten. De nummers zeven (Zwitserland - 67 punten) en acht (Letland - 61,5 punten) zakken naar de Second League.

Wit-Rusland kwam zoals verwacht als winnaar uit de bus, met een totaal van 126,5 punten. Italië werd tweede met 116 punten.