Belgische F-16’s onderschepten 46 burgervliegtuigen
Foto: ©stefaan ellebaut
BRUSSEL - Belgische F-16’s hebben vorig jaar 46 keer en dit jaar al 15 keer een burgervliegtuig moeten onderscheppen omdat er geen radiocontact meer was. Dat heeft minister van Defensie André Flahaut geantwoord op een schriftelijke vraag van VLD-kamerlid Ingrid Meeus.
Ons land stelt permanent twee F-16’s ter beschikking van de NAVO om indien nodig tussen te komen bij incidenten of dreigingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om vliegtuigen waarmee geen radiocontact meer bestaat of toestellen die van hun route afwijken. De incidenten hebben vooral betrekking op passagiersvliegtuigen.

Cijfers van Flahaut geven aan dat de Belgische gevechtsvliegtuigen vorig jaar 46 keer dienden tussen te komen. Dit jaar was dat al 15 keer het geval (tot 20 mei). Telkens was dat te wijten aan het verlies van radiocommunicatie.

Veiligheidsfrequentie

Burgerpiloten hebben de plicht om op bepaalde momenten contact op te nemen met de luchtcontrole. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer ze een nieuw nationaal luchtruim invliegen of wanneer de luchtverkeersleider dat vraagt. Bovendien moeten piloten permanent een veiligheidsfrequentie aanzetten. Gebeurt dit alles niet, dan wordt de luchtmacht ingeschakeld.

De interventies kosten Defensie geen extra geld, aangezien ze verrekend worden in de bestaande vliegprogramma’s. Een procedure om de kosten te verhalen op de betrokken luchtvaartmaatschappijen, bestaat nog niet.